Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Vláda vzala späť kandidatúru I. Rumanu na sudcu Všeobecného súdu EÚ

Ivan Rumana, archívna snímka. Foto: TASR/Martin Baumann

Rumana je už tretím neúspešným kandidátom Slovenska na tento medzinárodný súdny post, pred ním neuspeli Mária Patakyová a Radoslav Procházka.

Bratislava 20. júna (TASR) – Vláda SR vzala späť kandidatúru Ivana Rumanu na dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ. Rozhodla o tom na svojom stredajšom rokovaní.

Rumana je už tretím neúspešným kandidátom Slovenska na tento medzinárodný súdny post, pred ním neuspeli Mária Patakyová a Radoslav Procházka. Súdna rada SR má na základe odporučenia vlády predložiť návrh ďalšieho - štvrtého kandidáta.

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) očakáva, že Slovensko už konečne zo svojou štvrtou kandidatúrou uspeje. "Moje očakávania sú, že aby sme konečne už predložili kandidatúru človeka, ktorý bude spĺňať všetky predpoklady, aj odborné, aj jazykové, a ktorý aj uspeje na príslušných pohovoroch, lebo to už je tretia neúspešná kandidatúra a naozaj vyzeráme čudne," uviedol po zasadnutí vlády.

Rozhodnutie vlády o späťvzatí kandidatúry prichádza potom, ako výbor zriadený na posudzovanie vhodnosti kandidátov na výkon funkcie sudcu Všeobecného súdu EÚ zaujal k Rumanovi negatívny postoj. Minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) minulý týždeň oznámil, že vláda nebude trvať na tejto kandidatúre a Slovensko ponúkne ďalšie meno.

Predošlých dvoch kandidátov tiež odmietol poradný výbor. Máriu Patakyovú pre nedostatočnú znalosť cudzieho jazyka, Radoslavovi Procházkovi vyčítal nedostatočný morálny kredit.

V máji bola zverejnená informácia, že sudca Najvyššieho súdu SR Rumana nepresvedčil expertov poradného výboru. Podľa Gála u neho skonštatovali nedostatok zdatnosti v agende luxemburského súdu a pripravenosti okamžite sa jej ujať.

Slovensku sa podarilo získať jedno z 12 miest dodatočných sudcov, ktoré pribudli na Všeobecnom súde EÚ v rámci jeho reformy. Prestížny medzinárodný súdny post mala SR obsadiť už v roku 2016.