Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

PREMIÉR: Požiadavky učiteľov sú nereálne, vláda im aj tak pridá

Premiér SR Robert Fico počas 38. mimoriadnej schôdze vlády SR vo štvrtok 6. decembra 2012 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Prostriedky na platy vláda bude musieť podľa premiéra získať zoškrtaním výdavkov v niektorých rezortoch.

Bratislava 6. decembra (TASR) - Vláda SR zvýši učiteľom v budúcom roku platy o pôvodne sľúbených päť percent. Nepedagogickí zamestnanci si prilepšia o rovnaké percento, prostriedky na ich platy však pôjdu do normatívov.

Po rokovaní vlády to dnes vyhlásil premiér Robert Fico (Smer-SD).

Kabinet tak podľa neho rozhodol aj napriek tomu, že požiadavky školských odborárov sú nereálne a naďalej sú pripravení organizovať protesty.

"Je mi ľúto, že nedošlo k dohode s odborármi, pokiaľ ide o platové požiadavky učiteľov. Vzhľadom na objektívnu situáciu, ktorú na Slovensku máme, a ktorá je v Európe a vo svete, sú ich požiadavky pre túto vládu úplne nereálne," vyhlásil premiér s tým, že vláda nemá na desaťpercentné zvýšenie platov.

Fico tiež pripomenul, že kabinet dnes schválil nariadenie vlády, podľa ktorého zriaďovatelia musia dať na platy učiteľov celú sumu mzdového normatívu. Plat učiteľa v regionálnom školstve tak podľa premiéra v budúcom roku vzrastie v priemere mesačne o 50 až 60 eur.



Za prvé tri kvartály tohto roka je podľa Fica priemerný zárobok učiteľa v regionálnom školstve 840 eur. "Plánujeme na rok 2013 poslať mestám, obciam, ako aj VÚC na jedného učiteľa v priemere 896 eur, ak k tomu prirátame päťpercentné zvýšenie tarifných platov, môžeme hovoriť o sume, ktorá bude na úrovni 930 eur," vyčíslil premiér. Vláda tak podľa neho plní záväzok, že plat učiteľa na Slovensku v regionálnom školstve musí byť vyšší ako plat v národnom hospodárstve.

Prostriedky na platy vláda bude musieť podľa premiéra získať zoškrtaním výdavkov v niektorých rezortoch. Kabinet na ne totiž nemá peniaze v rezerve. "Do určitej miery budú poškodené iné oblasti spoločenského života, počnúc kultúrou a ďalšími, ktoré sa budú musieť poskladať na to, aby sme mohli toto zrealizovať," povedal Fico.

Školstvo po 20 rokoch potrebuje podľa neho vážne zásahy. "My sa chceme k tejto výzve postaviť čelom. Musíme hovoriť o počte škôl, učiteľov. Chceme hovoriť o prepojení praxe a škôl, o súkromných školách," doplnil. Pri riešení problémov v školstve chce vláda vytvoriť fórum, kde sa budú prijímať najvážnejšie rozhodnutia týkajúce sa škôl.



So školskými odborármi sa podľa neho vláda rada stretne pri riešení zásadných problémov slovenského školstva. "Sme ochotní sa stretnúť a hovoriť o systémových opatreniach. Všetky peniaze, ktoré získame takýmto spôsobom v školstve, sa použijú na zlepšenie technologického vybavenia škôl a zvýšenie platových pomerov učiteľov," povedal premiér.

Kabinet podľa Fica nemôže vyhovieť ani požiadavke odborárov, aby štát od roku 2014 každoročne zvýšil investície do školstva na úrovni 0,3 percenta HDP. "Ak by sme v roku 2014 pristúpili k takému navýšeniu a potom aj v roku 2015, tak je to dohromady suma takmer 800 miliónov eur," zdôraznil.

P.Ondek: Vláda nesplnila ani jednu z našich požiadaviek



Predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavol Ondek
Foto: TASR/Martin Baumann
Vláda nesplnila ani jednu požiadavku školských odborárov. V reakcii na vyhlásenie premiéra Roberta Fica (Smer-SD) to vyhlásil šéf školských odborárov Pavel Ondek.

Od budúceho utorka (11.12.) tak zrejme začnú v krajských mestách štafetové protesty, ktoré odborári avizovali v stredu (5.12.) po rokovaní mimoriadnej rady. Zväz sa podľa neho musí poradiť o ďalších krokoch.

Premiér dnes vyhlásil, že školským zamestnancom vláda pridá od budúceho roka päť percent. Požiadavky odborárov, ktorí chceli v budúcom roku platy vyššie o desať percent, sú podľa neho nereálne a štát na to nemá peniaze. "Vláda deklarovala zvýšenie platov o päť percent už od začiatku. Protesty boli preto, že je to nízka ponuka. Na druhej strane sa naše požiadavky týkali navýšenia financií do školstva na materiálne a technické zabezpečenie škôl, aby bola kvalitná výučba. Náš návrh je každoročné zvýšenie o 0,3 percentuálneho bodu z HDP," dodal.

Podľa Fica vláda nemôže splniť ani túto požiadavku. "Ak by sme v roku 2014 pristúpili k takému navýšeniu a potom aj v roku 2015, tak je to dohromady suma takmer 800 miliónov eur," zdôraznil s tým, že kabinet na to nemá a tak to nemôže garantovať.