Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Predsedníctvo Slovenska v OBSE bude stáť na troch prioritách

Na archívnej snímke M. Lajčák. Foto: TASR Dano Veselský

Rezort zahraničia upozorňuje, že do výkonu slovenského predsedníctva OBSE bude vstupovať množstvo premenných. Príkladom je Ukrajina, kde sa v roku 2019 uskutočnia prezidentské a parlamentné voľby.

Bratislava 19. decembra (TASR) - Prevencia a zmierňovanie následkov konfliktov, bezpečná budúcnosť a efektívny multilateralizmus. To sú tri hlavné priority slovenského predsedníctva v Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) v roku 2019, ktoré na stredajšom rokovaní odobrila vláda. Jeho mottom bude "Predsedníctvo orientované na človeka".

V rámci prevencie a zmierňovaní následkov konfliktov Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR spomína aktívny prístup v otázkach prevencie a zmierňovania následkov konfliktov, Ukrajinu a Osobitnú monitorovaciu misiu na Ukrajine (SMM), zmrazené konflikty, štruktúrovaný dialóg a opatrenia na budovanie dôvery a bezpečnosti, správu a reformu bezpečnostného sektora a spoluprácu na západnom Balkáne.

V rámci bezpečnej budúcnosti MZVaEZ hovorí o prevencii radikalizácie a podpore tolerancie a nediskriminácie, o mládeži, kybernetickej bezpečnosti a priemyselnej revolúcii. Pod prioritu "efektívny multilateralizmus" patria spolupráca medzinárodných organizácií, strategické partnerstvá a implementácia cieľov udržateľného rozvoja OSN, strategický prístup k prioritizácii aktivít OBSE a implementácia záväzkov.

Podľa MZVaEZ sú tieto tri hlavné oblasti priorít previazané témami, ktoré sú aktuálne na pôde OBSE. "V ich centre je obyčajný človek ovplyvnený siločiarami všetkých troch oblastí. Cieľom predsedníctva musí byť zlepšenie pocitu bezpečnosti ľudí, ich života a snaha o dodržiavanie týchto cieľov aj účastníckymi štátmi OBSE," ozrejmil rezort diplomacie.

Ministerstvo tiež upozorňuje, že do výkonu slovenského predsedníctva OBSE v roku 2019 bude vstupovať veľké množstvo premenných. Príkladom je Ukrajina, kde sa v budúcom roku uskutočnia prezidentské a parlamentné voľby.

Rezort sľubuje, že naše predsedníctvo sa bude snažiť byť aktívnym, spravodlivým a čestným pri mediovaní sporov a vedení diskusií, ale aj užitočným smerom k tým, ktorí budú mať záujem posunúť organizáciu do reality 21. storočia. "V tomto ohľade bude však aj realisticky ambicióznym, rešpektujúcim existujúcu geopolitickú situáciu v Európe a vo svete. Predsedníctvo SR v OBSE v roku 2019 je veľkou výzvou, ale aj výnimočnou možnosťou. Možnosťou nebyť len pasívnym konzumentom bezpečnosti, ale aktívne ovplyvňovať bezpečnostné prostredie v Európe. Bude mať možnosť nastoliť témy, ktorými sa bude organizácia v roku 2019 zaoberať, a súčasne pomôcť pri riešení konfliktu na Ukrajine, ktorý je v našom bezprostrednom susedstve a priamo ovplyvňuje bezpečnosť Slovenskej republiky," dodáva ministerstvo.

Kandidatúru Slovenska na predsedníctvo v OBSE v roku 2019 schválilo 57 členských štátov organizácie v decembri 2016. Predsedníctvo trvá jeden kalendárny rok, post úradujúceho predsedu vykonáva minister zahraničných vecí predsedníckeho štátu. Úlohou OBSE je pracovať na stabilite, mieri a demokracii v Európe prostredníctvom politického dialógu, spoločných hodnôt a praktickou prácou. Jej aktivity pokrývajú oblasti od politiky, vojenských či ekologických aspektov až po ekonomiku a ľudské práva.