Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Týmto firmám odklepla vláda investičné stimuly

Na snímke zľava predseda vlády Robert Fico, minister hospodárstva Tomáš Malatinský a predseda Zboru poradcov predsedu vlády SR Vladimír Faič prichádzajú na rokovanie vlády 28. augusta 2013 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Vláda schválila investičné stimuly.

Bratislava 28. augusta (TASR) - Vláda na svojom dnešnom zasadnutí odsúhlasila investičnú pomoc firmám, ktoré pôsobia na Slovensku.


Miba Sinter Slovakia
Foto: TASR/Martin Pavelek
Firma Miba Sinter dostane investičnú pomoc 3,6 mil. eur

Spoločnosť Miba Sinter Slovakia, s. r. o., plánuje v Dolnom Kubíne výstavbu dvoch kompetenčných centier pre vývoj a výrobu automobilových ozubených kolies. Na realizáciu zámeru získa od štátu investičnú pomoc vo forme úľavy na dani z príjmu vo výške 3,6 milióna eur. Vyplýva to z návrhu na poskytnutie investičnej pomoci, ktorý dnes schválila vláda SR.

"Realizáciou investičného zámeru sa predpokladá vytvorenie 120 nových pracovných miest do konca roku 2014. Spoločnosť zamestnáva v súčasnosti 628 zamestnancov, čím celkový počet zamestnancov vzrastie na 748," spresnil rezort hospodárstva (MH) SR v návrhu.

Celkové oprávnené náklady, ktoré spoločnosť vynaloží v súvislosti so zámerom, dosiahnu minimálnu výšku 13,65 milióna eur. Oprávnenými nákladmi na účely obstarania dlhodobého hmotného majetku sú obstarávacie ceny budov, strojov, prístrojov a zariadení.

Miba Sinter Slovakia, s. r. o., Dolný Kubín sa zaoberá výrobou súčiastok technológiou práškovej metalurgie pre automobilový priemysel. Je súčasťou medzinárodnej skupiny Miba Sinter Group, ktorá je rodinným podnikom. Administratívne centrum a vedenie celej skupiny Miba Sinter Group sídli v Laakirchene v Hornom Rakúsku.

Johnson Controls
Foto: TASR/Pavol Ďurčo
Johnson Controls v Lučenci dostane investičnú pomoc 4,1 mil. eur

Spoločnosti Johnson Controls Innotec Technologies, s. r. o., Lučenec, sa poskytne investičná pomoc vo výške 4,1 milióna eur, z toho vo forme úľavy na dani z príjmu v sume 3,86 milióna eur a formou dotácie na dlhodobý hmotný majetok 240.000 eur. Vyplýva to z návrhu Ministerstva hospodárstva (MH) SR, ktorý dnes prerokovala a schválila vláda SR.

Realizácia investičného zámeru vo výške 8,2 milióna eur je rozložená na obdobie rokov 2012 až 2015. V súvislosti s investičným zámerom sa vytvorí 125 priamych nových pracovných miest.

"Požadovaná investičná pomoc spĺňa definičné znaky investičnej pomoci, cieľom ktorej je vybudovanie nového podniku na výrobu kovových častí pre opierky hlavy sedadiel osobných automobilov v lokalite Lučenec," uvádza ďalej v predkladacej správe rezort hospodárstva.

Johnson Controls Innotec Technologies, s. r. o., Lučenec, vznikla 4. februára 2012. Dosiaľ nevykonávala podnikateľskú činnosť, pretože bola založená za účelom realizácie investičného zámeru. Jediným spoločníkom je Johnson Controls Holding Company, Inc., so sídlom v Delaware v USA.

Skupina Johnson Controls má v súčasnosti v SR výrazné zastúpenie a patrí medzi významných investorov a zamestnávateľov. Vo svojich prevádzkach v SR zamestnáva približne 5000 osôb, a to vrátane kvalifikovaných expertov v inžinierskom centre v Trenčíne a regionálnom ústredí v Bratislave a obchodných zastúpeniach v Nitre, Košiciach, Martine a Banskej Bystrici. Skupina Johnson Controls prevádzkuje v SR výrobné závody v Lozorne, Žiline, Lučenci, Námestove, Martine.

Skupina Johnson Controls je svetovým lídrom v oblasti energetickej a prevádzkovej efektivity budov, ako aj popredným svetovým dodávateľom komponentov pre automobilový priemysel, najmä akumulátorov a interiérových systémov automobilov. V roku 2011 zamestnávala 162.000 osôb, dosiahla tržby 41 miliárd eur a zisk 2,1 miliardy eur.

Foto: TASR/AP
Firme Dometic Slovakia schválili investičnú pomoc 3,004 mil. eur

Spoločnosť Dometic Slovakia, s.r.o., plánuje vo Fiľakove rozšíriť kapacitu výroby varičov, rúr, prenosných grilov, markíz na karavány a zariadení na kontrolu klimatizačných jednotiek za 5,46 milióna eur a vytvoriť v priamom spojení s tým 326 nových pracovných miest do konca roku 2016.

"V súvislosti s plánovanou realizáciou investičného zámeru spoločnosť požiadala o investičnú pomoc vo forme dotácie na obstaraný dlhodobý hmotný majetok vo výške 340.000 eur a vo forme úľavy na dani z príjmu vo výške 2,664 milióna eur," spresnilo Ministerstvo hospodárstva (MH) SR v návrhu, ktorý dnes schválila vláda SR.

Hlavným odberateľom produkcie Dometic Slovakia budú Trigano Francúzsko, GPSAS Francúzsko, Fleurette Francúzsko, Hymer Nemecko, Buerstner Nemecko, Layka Taliansko a ADRIANMOBILE Slovinsko. K očakávaným dodávateľom pre novú produkciu žiadateľa patria spoločnosti Star Group Turecko, Oroshaza Maďarsko, Dortun SR, Alcast SR, Thorma SR, SCA SR a Teraplastic SR.

Dometic Slovakia, s.r.o., Fiľakovo vznikla v októbri 1994. Základné imanie tvorí vklad spoločníka Dometic GmbH so sídlom v nemeckom Steinwiese a predstavuje 1,472 milióna eur. Predmetom činnosti firmy je výroba elektrických prístrojov a ovládaní, grilov, sporákov, rúr na pečenie na plyn a elektrinu, ako aj výroba lisovaných, ťahaných a prebíjaných plechových dielov.

Foto: TASR
Firma Michatek, k. s., dostane od štátu investičnú pomoc 2,85 mil. eur
Spoločnosť Michatek, k.s., dostane od štátu investičnú pomoc vo výške 2,85 milióna eur, z toho vo forme dotácie na dlhodobý hmotný majetok 250.000 eur, príspevku na vytvorenie nového pracovného miesta 800.000 eur a úľavy na dani z príjmu vo výške 1,80 milióna eur. Rozhodla o tom dnes na svojej schôdzi vláda SR.

Cieľom investičného zámeru je rozšírenie výrobného potenciálu - vybudovanie vlastnej výrobnej haly s prevádzkovými skladmi a administratívnymi priestormi. Súčasťou zámeru je aj obstaranie nového výrobného a technologického zariadenia do haly. V súvislosti s tým sa vytvorí 80 nových pracovných miest.

Hlavnými produktmi investičného zámeru bude rozšírenie výroby ventilátorových koliesok, rámov prístrojov a ohrevných zásuviek. Realizácia zámeru vo výške 5,70 milióna eur je rozložená na obdobie rokov 2013 a 2014.

Michatek, k.s., Michalovce vznikla zápisom do Obchodného registra SR v apríli 2004. Predmetom jej činnosti je najmä výroba strojov a zariadení, mechanických dielov a komponentov. Spoločníkmi firmy sú Imperior, s.r.o., a Gronbach Forschungs- und Entwicklungs GmbH & Co KG.