Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Novým štátnym tajomníkom pre šport sa má stať strelec J. Gönci

Strelec Jozef Gönci, archívna snímka. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Zaoberať sa má plnením úloh v športovej oblasti. O jeho vymenovaní rozhodne vláda na stredajšom rokovaní.

Bratislava 12. decembra (TASR) - Slovenský športový strelec Jozef Gönci, ktorý získal bronzové medaily na olympijských hrách v roku 1996 a 2004, by sa mal od 7. januára 2019 stať tretím štátnym tajomníkom na Ministerstve školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR. Zaoberať sa má plnením úloh v športovej oblasti. O jeho vymenovaní rozhodne vláda na stredajšom rokovaní.

"Rezort je obrovský. Sú tam tri veľmi rôzne agendy a ten štátny tajomník nás posilní v tom, aby sme sa mohli ešte viac venovať športu," povedala ešte v októbri ministerka školstva Martina Lubyová (nominantka SNS). Zároveň zhrnula, že by sa mal zameriavať na šport ako celok, pozornosť by mal teda venovať aj mládežníckym športovým kategóriám. Túto funkciu označila Lubyová za "vítanú posilu".

Vláda bude rozhodovať aj o výške finančných nákladov, ktoré by mali byť vyčlenené na náklady obcí spojené so záchrannými prácami či na úhradu výdavkov spojených s povodňami. Viac ako 178.000 eur poskytne kabinet na preplatenie finančných nákladov obcí spojených so záchrannými prácami počas mimoriadnej situácie.

Na úhradu výdavkov spojených s povodňami v období od januára do konca júna tohto roku by malo byť vyčlenených 1.103.604 eur z kapitoly Všeobecnej pokladničnej správy. Z tejto sumy má byť 1.023.782 eur určených na úhradu výdavkov vynaložených na vykonávanie povodňových zabezpečovacích prác. Ďalších 79.822 eur bude smerovať na úhradu výdavkov za povodňové záchranné práce.

Rokovať sa bude aj o zmene operačného programu Ľudské zdroje na programové obdobie 2014 – 2020 (verzia 4.0) z dielne rezortu práce. Podľa dokumentu sa majú prostriedky na Iniciatívu na podporu zamestnanosti mladých ľudí v SR v roku 2018 zvýšiť o viac ako jeden milión eur. Ide o presun časti rozpočtových prostriedkov z roku 2020 do roku 2018.

Na programe rokovania je aj návrh na zmenu Štatútu Rady pre rozvoj najmenej rozvinutých okresov. Kompetencie v regionálnom rozvoji, koordinácia vo vede a výskume pre inteligentnú špecializáciu SR a inteligentných miest a regiónov aj nástrojov podpory Európskej únie (EÚ) majú pribudnúť do Štatútu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu. Zmena súvisí s prechodom koordinácie prípravy politík regionálneho rozvoja z Úradu vlády SR na úrad Richarda Rašiho (Smer-SD) od 1. januára 2019.