Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Víťazstvo Smeru nemá v dejinách slovenskej demokracie obdobu

Pre TASR to povedal politológ Juraj Marušiak.

Bratislava 11. marca (TASR) – Víťazstvo, ktoré v parlamentných voľbách zaznamenala strana Smer-SD, nemá v dejinách slovenskej demokracie obdobu. Pre TASR to povedal politológ Juraj Marušiak.

"Smer sa bude musieť zmieriť s tým, že bude niesť aj výlučnú zodpovednosť za svoje vládnutie, nielen za splnené očakávania svojich voličov, ale aj za tie očakávania, ktoré splnené nebudú," doplnil politológ s tým, že pri takom vysokom zisku nebude chcieť so Smerom zdieľať pôsobenie vo vláde žiadna politická strana. Výsledok Ficovej strany, ktorá podľa predbežných výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR získala 44,41 percenta hlasov, považuje zároveň za najväčšie prekvapenie týchto volieb. Doplnil, že popularita strany môže počas najbližších štyroch rokov klesnúť, keďže je náročné niesť výlučnú zodpovednosť za vládu.

Víťazom týchto volieb je podľa Marušiaka aj líder strany OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti Igor Matovič. "Jeho ceste na politické výslnie teraz nebráni nikto a nič, lebo je politikom, ktorý môže hovoriť, že nie je pošpinený žiadnym škandálom, nemá za sebou obdobie, v ktorom by zdieľal vládnu zodpovednosť. Teraz bude znova v opozícii," dodal politológ. Na druhej strane môžu viacerí nezávislí poslanci, ktorí prídu s Matovičom do parlamentu, predstavovať nečitateľnú silu.

Volebný výsledok strán SMK a SNS, ktoré sa nedostali do parlamentu, podľa Marušiaka ukázal, že pre voličov nie sú národnostné vzťahy prioritou. Politici však tejto otázke budú musieť venovať pozornosť.