Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Veľvyslanec Kmec: Spolupráca medzi univerzitami v SR a USA je úspešná

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Dano Veselský

Hendikepom našich vysokých škôl je podľa Petra Kmeca neho nedostatok partnerstiev so špičkovými univerzitami v zahraničí.

Washington 11. augusta (TASR) – Slovensko má veľa kvalitných fakúlt, no chýba im spolupráca so zahraničnými vysokými školami. Veľmi nádejne sa už začala rozvíjať aspoň spolupráca našich univerzít s americkými, uviedol odchádzajúci slovenský veľvyslanec v Spojených štátoch Peter Kmec.

Pre TASR hovoril o jednej z priorít svojho pôsobenia vo Washingtone – oblasti vzdelávania.

"Zo spolupráce so slovenskými vysokými školami môžem konštatovať, že je veľmi veľa kvalitných fakúlt, hlavne čo sa týka vedecko-výskumných zameraní, hlavne technické predmety. Vidím to aj na tých krajanoch, ktorí odchádzajú do zahraničia za pracovnými alebo vedecko-výskumnými možnosťami. Veľa z nich má vzdelanie na slovenských vysokých školách a vedia sa tu veľmi dobre uplatniť, či už je to v USA, vo Švédsku a iných krajinách," povedal Kmec, ktorý v minulosti pôsobil aj ako veľvyslanec vo Švédsku (2007 – 2012).

Hendikepom našich vysokých škôl je podľa neho nedostatok partnerstiev so špičkovými univerzitami v zahraničí, čo sa prejavuje aj na nižšom hodnotení slovenských univerzít vo svetových rebríčkoch, keďže to býva často založené práve na medzinárodnej spolupráci, najmä v oblasti vedy a výskumu.

"Tu trochu zaostávame, takže my sme sa aj tu vo Washingtone snažili vytvárať nové partnerstvá. Podarilo sa nám nedávno podpísať spoluprácu s univerzitou v Kalifornii Berkley a Žilinskou univerzitou, ktoré začnú pracovať na výmenných programoch ohľadom inteligentných dopravných systémov. Vzhľadom na to, že Slovensko je automobilová veľmoc, chceme smerovať aj túto spoluprácu do oblasti automobilového priemyslu," uviedol veľvyslanec.

Univerzity podpísali vlani memorandum o porozumení a zmluvu strategického partnerstva, ktoré umožňujú našim študentom štúdium na technologickej fakulte jednej z najprestížnejších vysokých škôl na svete. Univerzita v Berkeley je uznávaná vo viacerých oblastiach vrátane techniky a nachádza sa v blízkosti inovačných centier popredných svetových firiem.

"Takisto sa nádejne rozvíja spolupráca medzi Indiana Purdue University. Nedávno bolo podpísané memorandum o spolupráci medzi štátom Indiana a Slovenskou republikou a spolupráca medzi univerzitami je jednou z priorít, takže tam budeme ďalej pokračovať v tejto spolupráci," informoval diplomat.

Na dobrej ceste je aj rozvoj spolupráce s univerzitou v Pittsburgu, kde sídli spoločnosť U.S. Steel, ktorá vyjadrila záujem zapájať sa do základného a aplikovaného výskumu s univerzitami.

"Takže tam si myslím, že je veľmi dobrá nádej na spoluprácu medzi technickou univerzitou v Košiciach a pittsburskou univerzitou v Pensylvánii," uviedol Kmec.

Kmec pôsobil na slovenskom veľvyslanectve vo Washingtone od septembra 2012. Ako zástupca veľvyslanca tam pôsobil aj v rokoch 2003 až 2005.

Spolupracovníčka TASR Michaela H. Janotová