Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Predstavitelia akadémií vied z V4 opäť mapujú aktuálne problémy

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Dopracovať sa chcú k efektívnejším procesom pre uľahčenie vedeckého bádania.

Bratislava 27. septembra (TASR) - Ako udržať mladých výskumníkov v domovskej krajine. Aj to je jedna z otázok, na ktorú odpoveď hľadajú predstavitelia akadémií vied Slovenska, Česka, Maďarska a Poľska. Tí sa tento rok stretli vo Varšave. Snažia sa totiž zmapovať aktuálne problémy, ktoré komplikujú vedecký výskum v krajinách Vyšehradskej štvorky (V4). Následne chcú takýto dokument adresovať politikom pre dosiahnutie zmien v legislatíve. TASR o tom dnes informovala hovorkyňa Slovenskej akadémie vied (SAV) Monika Hucáková.

"Máme množstvo univerzít, ale ich kvalita, žiaľ, nezodpovedá potrebám spoločnosti. Mladí ľudia nám odchádzajú do zahraničia a my ich nevieme presvedčiť, aby zostali, lebo im nie sme schopní ponúknuť adekvátne podmienky", skonštatoval na margo nefungujúcej praxe predseda SAV Pavol Šajgalík. S podobnými problémami sa podľa neho boria aj susedné krajiny, preto chcú spoločnou snahou vytvoriť tlak na kompetentných. Dopracovať sa chcú k efektívnejším procesom pre uľahčenie vedeckého bádania. Predseda Rakúskej akadémie vied Anton Zeilinger v tejto súvislosti zdôraznil, že by bolo potrebné, aby si jednotlivé krajiny vypracovali desaťročný plán prioritných oblastí výskumu.

Slovenskú akadémiu vied zastupuje jej predseda Pavol Šajgalík, Českú akadémiu vied reprezentuje jej novozvolená predsedníčka Eva Zažímalová, Poľskú akadémiu vied Jerzy Duszynski a Maďarskú akadémiu vied László Lovász. Vyšehradskú štvorku doplnil v tomto roku prvýkrát predseda Rakúskej akadémie vied.

Vedecký "štvorlístok" sa pravidelne stretáva od roku 2000.