Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

V SR vzniknú 3 chránené areály, 2 prírodné rezervácie a jedna národná

Ilustračná snímka Foto: TASR/Martin Baumann

Status chránených území nadobudnú 1. augusta.

Bratislava 14. júla (TASR) - Na Slovensku vzniknú ďalšie tri chránené areály - Horný tok Chotčianky, Horný tok Výravy, Laborec, dve prírodné rezervácie - Brezové a Pokoradzské jazierka a národná prírodná rezervácia Plavno. Vyplýva to z materiálov, ktoré v stredu schválila vláda. Status chránených území nadobudnú 1. augusta.

Horný tok Chotčianky sa bude nachádzať v okrese Stropkov v katastrálnom území Driečna. Celková výmera chráneného areálu bude 2,55 hektára (ha). Platiť tam bude druhý stupeň ochrany. V tomto území sa ochránia horské vodné toky a ich drevinová vegetácia s myrikovkou nemeckou a živočích mihuľa potiská.

V okrese Medzilaborce v katastrálnom území Výrava vyhlásia chránený areál Horný tok Výravy s výmerou 19,47 ha. Platiť tam bude druhý stupeň ochrany, nachádzajú sa tam jaseňovo-jelšové podhorské lužné lesy a zvieratá ako kunka žltobruchá, vydra riečna či kobylka Štysova.

Chránený areál Laborec bude v okrese Medzilaborce v katastrálnom území Čertižné, Habura a Borov. Pre areál bude platiť tretí stupeň ochrany s výmerou 24,96 ha. Na území budúceho chráneného areálu sú jaseňovo-jelšové podhorské lužné lesy či brehové porasty deväťsilov. Nachádzajú sa tam živočíchy ako mlok hrebenatý/mlok veľký, bobor vodný/bobor eurázijský aj pĺž vrchovský.

Vyše 16 hektárov by mala mať prírodná rezervácia Brezové v okrese Poprad v katastrálnom území Štrba. Platiť pre ňu bude štvrtý stupeň ochrany. Vyhlásením prírodnej rezervácie sa ochránia slatiny s vysokým obsahom báz aj podmáčané lúky horských a podhorských oblastí. Žije tam pimprlík mokraďný či pimprlík močiarny.

Druhú prírodnú rezerváciu Pokoradzské jazierka vyhlásila vláda v okrese Rimavská Sobota v katastrálnom území Dražice, Nižná Pokoradz a Vyšná Pokoradz. Jej celková výmera je 64,43 ha. Rozdelená bude na dve zóny. V zóne A bude platiť piaty stupeň a v zóne B štvrtý stupeň ochrany. Ochranu budú mať nížinné a podhorské kosné lúky a dubovo-hrabové lesy karpatské, zo živočíchov hrachor sedmohradský, fuzáč obrovský/fuzáč veľký a roháč obyčajný.

Národná prírodná rezervácia (NPR) Plavno sa bude nachádzať v okrese Banská Bystrica v katastrálnom území Šalková. Územie Plavna by malo byť rozdelené na dve zóny. V zóne A bude platiť najprísnejší piaty stupeň ochrany, v zóne B štvrtý stupeň ochrany. Vyhlásením Plavna za národnú prírodnú rezerváciu sa ochránia bukové a jedľovo-bukové kvetnaté lesy. Celková výmera národnej prírodnej rezervácie bude 52,58 hektára.

"Navrhovaná NPR Plavno sa prekrýva s existujúcou NPR Plavno s rozlohou 28,0079 hektára a s piatym stupňom ochrany. Schválením návrhu nariadenia vlády dôjde k zvýšeniu rozlohy existujúcej NPR Plavno," priblížil envirorezort.