Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Slovensko

V Slovenskej národnej galérii otvoria výstavu návrhov Úradu vlády SR

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Architektonicko-urbanistickú súťaž na novú administratívnu budovu vyhlásil ÚV SR začiatkom roka.

Bratislava 26. októbra (TASR) - V Slovenskej národnej galérii (SNG) otvoria výstavu súťažných návrhov novej budovy Úradu vlády (ÚV) SR. Návštevníci si ju môžu pozrieť od 10. do 19. novembra. TASR o tom informoval tlačový a informačný odbor ÚV SR.

"Cieľom výstavy je priblížiť prácu odborných tímov, ktoré vzhľadom na umiestnenie novej budovy v historickom areáli bývalej Lippayovej záhrady museli plniť náročné kritériá," priblížil úrad. Ako upozornil, pri tvorbe návrhov bolo potrebné rešpektovať okolie s nízkou historickou zástavbou a so vzácnymi starými stromami. Rovnako dôležitá bola energetická úspornosť, ekonomická realizovateľnosť a adekvátna reprezentatívnosť novej budovy.

Architektonicko-urbanistickú súťaž na novú administratívnu budovu vyhlásil ÚV SR začiatkom roka. Overila ju Slovenská komora architektov. Prihlásilo sa 55 tímov, šesť z nich postúpilo do užšieho výberu. Na základe hodnotenia odbornej poroty zvíťazil návrh architektov Milana Kiačeka a Matúša Kiačeka.

Zámer vybudovať novú administratívnu budovu prinesie podľa úradu transformáciu celého areálu. Zrealizovať by sa mala aj prestavba a celková revitalizácia historického parku. "Aj vďaka týmto krokom by o niekoľko rokov mohol v historickom jadre mesta vzniknúť priestor, ktorý rešpektuje svoje okolie a reaguje na moderné potreby štátnej inštitúcie," doplnil úrad.

Prebudovanie areálu podľa víťazného návrhu môže byť podľa ÚV SR pozitívnym príkladom, že aj štátne inštitúcie vedia nastavovať štandardy, či už v kvalite prevedenia alebo pri voľbe transparentných procesov v podobe architektonických súťaží.