Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

V Rakúsku zatkli muža,ktorý bol vraj v spojení so strelcom zo Zámockej

Na snímke policajti po streľbe na Zámockej ulici v Bratislave 12. októbra 2022. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Zatknutý je údajne Viedenčan, ktorý sa na internete vyjadroval o bombových útokoch proti židom a moslimom.

Viedeň 22. januára (TASR) - Rakúska polícia zadržala osobu, ktorá bola údajne v spojení s páchateľom teroristického útoku na Zámockej ulici v Bratislave v októbri 2022. Zastrelil vtedy dvoch mladých mužov a zranil mladú ženu, neskôr spáchal samovraždu. TASR správu prevzala z agentúry APA a denníka Kronen Zeitung.

Zatknutý je údajne Viedenčan, ktorý sa na internete vyjadroval o bombových útokoch proti židom a moslimom. Úrady ho už dlhšie sledovali pre spojitosť s extrémistickou skupinou Feuerkrieg Division (FKD).

Pri bytovej prehliadke uňho vlani v máji našli zbrane, návody na výrobu bômb a zbraní pomocou 3D tlačiarne a nacistické spomienkové predmety. Na internete vyzýval na útoky v Spojených štátoch a udržiaval spojenie s mladíkom, ktorý v októbri 2022 zastrelil dvoch mladých mužov pred barom Tepláreň v Bratislave, pretože ho navštevovala najmä LGBTI+ komunita.

V rámci zásahov proti pravicovému extrémizmu sa vo Viedni v uplynulých týždňoch uskutočnilo niekoľko razií Riaditeľstva pre štátnu bezpečnosť a spravodajstvo (DSN) a štátneho úradu na ochranu štátu a boj proti extrémizmu (LSE). Zatkli pri nich viacero osôb.

"Je to významný úspech v boji proti pravicovo extrémistickej scéne a opätovne to potvrdzuje, že ochrana štátu voči každej forme extrémizmu neustále napreduje," uviedol rakúsky minister vnútra Gerhard Karner. Ministerstvo vnútra za najväčšiu výzvu označilo tzv. novú pravicu (Neue Rechte), hnutie identitárov (IBÖ) a organizáciu DO5.