Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

V pôrodniciach by sa už nemalo platiť za výber pôrodníka či epidurál

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Rezort zdravotníctva bude v roku 2018 pracovať aj na recertifikácii Baby Friendly nemocníc. Takýto certifikát má v súčasnosti podľa neho len nemocnica v Čadci.

Bratislava 22. decembra (TASR) - Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) avizuje zmeny v poplatkoch v pôrodniciach. Chce zrušiť úhrady za epidurál, výber pôrodníka či za prítomnosť otca pri pôrode.

"Zmeny plánujeme začiatkom budúceho roka vo všetkých štátnych nemocniciach," povedal Drucker. Bude to pre ne znamenať výpadok vo financiách vo výške dva milióny eur. Minister verí, že rodičky avizované opatrenia privítajú.

Rezort zdravotníctva bude v roku 2018 pracovať aj na recertifikácii Baby Friendly nemocníc. Takýto certifikát má v súčasnosti podľa neho len nemocnica v Čadci. Záujem oň ale majú aj iné zdravotnícke zariadenia, zdôraznil Drucker.

Takéto nemocnice kladú dôraz na blízky kontakt matky s dieťaťom. Dojčeným bábätkám nedávajú cumle ani iné náhrady prsníka a matkám poskytujú poradenstvo v oblasti dojčenia.

Začiatkom roka by mali byť hotové aj štandardy pre oblasť gynekológie a pôrodníctva. Tie lekárom napovedia, ako majú postupovať v jednotlivých situáciách, napríklad pri nástrihu hrádze. "Aktivity súvisia so skvalitňovaním pôrodníctva," zdôraznil rezort.

Verejná diskusia o pôrodníctve na Slovensku sa rozprúdila v októbri, režisérka Zuzana Límová zverejnila dokument Medzi nami, ktorý podľa jej slov poukázal na nedôstojné podmienky rodičiek a neadekvátny prístup zdravotníckeho personálu k nim.

Límová natáčala film v priestoroch Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB), ktorá označila snímku za skresľujúcu a očierňujúcu. Tento týždeň predstavila zrekonštruované priestory pre rodičky v Ružinove, k úpravám má dôjsť aj v nemocnici na bratislavských Kramároch a na Antolskej. Nemocnica podľa jej tvrdení pracuje aj na zlepšení komunikácie zdravotníkov smerom k rodičkám.