Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

V. NOVOTNÝ: Ochranu pred doplatkami za lieky priniesla Radičovej vláda

Foto: TASR/Štefan Puškáš

Novotný považuje rozširovanie a znižovanie ochranného limitu na doplatky za lieky za potrebné, podľa jeho slov však musí mať solidárny charakter.

Bratislava 2. novembra (TASR) - Rozšírenie limitu spoluúčasti na doplatky za lieky predpísané na recept je podľa opozičného poslanca Národnej rady SR a podpredsedu mimoparlamentnej strany Šanca Viliama Novotného správnym krokom. Upozorňuje však, že sa z neho stratila solidarita a adresnosť. Opatrenie súčasnej vlády Roberta Fica (Smer-SD) považuje za obyčajný politický marketing, keďže prichádza krátko pred budúcoročnými parlamentnými voľbami.

„S týmto opatrením som prišiel ako prvý na Slovensku ešte v roku 2009, kedy som navrhoval, aby ľudia nedoplácali za lieky na recept a oficiálne poplatky u lekára viac ako desať eur mesačne. Opatrenie sa potom v upravenej forme stalo súčasťou programu vlády Ivety Radičovej (vtedy SDKÚ-DS), ktorá ho aj zrealizovala," povedal Novotný. Pokračoval, že súčasný šéf parlamentného výboru pre zdravotníctvo Richard Raši (Smer-SD) sa vtedy tváril, že takéto opatrenie netreba.

Novotný považuje rozširovanie a znižovanie ochranného limitu na doplatky za lieky za potrebné, podľa jeho slov však musí mať solidárny charakter. Upozorňuje, že takto dostanú peniaze za lieky naspäť napríklad aj deti milionárov. „Radšej sa mohli ponechať hranice príjmu dôchodcu či rodičov detí a výšku ochranného limitu ešte znížiť," skonštatoval s tým, že takto ide o korumpovanie dôchodcov pred voľbami.

Zdravotné poisťovne začnú v rámci ochranného limitu na doplatky za lieky vracať peniaze viacerým pacientom ako v súčasnosti. Pacientom pošlú tiež naspäť viac peňazí ako doteraz. Ochranný limit zaviedla vláda Radičovej, jeho rozšírenie je teraz súčasťou druhého sociálneho balíčka Ficovho kabinetu. Ten dnes v lekárni v bratislavskom Ružinove odškrtol splnenie tohto sľubu. Na doplatkoch za lieky majú ušetriť deti aj dôchodcovia. Odhaduje sa, že opatrenie si ročne vyžiada desať miliónov eur.