Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

PREMIÉR:V najbližších dňoch pôjde na obnovu internátov 20 miliónov eur

Na snímke v popredí predseda vlády SR Peter Pellegrini, v pozadí zľava minister financií SR Peter Kažimír, ministerka školstva, vedy, výskumu a športu SR Martina Lubyová, prezident Slovenskej rektorskej konferencie Rudolf Kropil počas tlačovej konferencie po skončení stretnutia s rektormi vysokých škôl ohľadom rekonštrukcií vysokoškolských internátov 11. mája 2018 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) poznamenal, že vysoké školy by mali získať financie v priebehu budúceho týždňa.

Bratislava 10. mája (TASR) – Na obnovu vysokoškolských internátov pôjde v najbližších dňoch na účty univerzít 20 miliónov eur. Začne sa tak najrozsiahlejšia rekonštrukcia ubytovacích kapacít v histórii krajiny. Najväčšia časť z financií pôjde na rekonštrukciu internátov v Bratislave. Uviedol to v piatok po skončení rokovania s rektormi vysokých škôl na Slovensku premiér Peter Pellegrini (Smer-SD).

Premiér uviedol, že vníma trend, keď sa absolventom stredných škôl zdá, že by si mali na vysokoškolské štúdium vybrať zahraničie. Priznal, že kvalita vysokých škôl nie je len o technickom vybavení, kvalite profesorov, ale aj o prostredí, v ktorom študenti žijú a v ktorom sa pripravujú na štúdium.

Podľa Pellegriniho pôjde na rekonštrukciu internátov v nasledujúcich rokoch 50 miliónov eur zo štátneho rozpočtu. V týchto dňoch to bude prvých 20 miliónov, ďalších 30 miliónov eur budú môcť využiť univerzity v rokoch 2019 a 2020. Z 20 miliónov eur, ktoré dostanú univerzity v týchto dňoch na účty, podľa ministerky školstva, vedy, výskumu a športu SR Martiny Lubyovej (nominantka SNS) zostane až 51 percent prostriedkov v Bratislavskom kraji.

Financie na rekonštrukciu internátov majú byť prerozdelené podľa kľúča, ktorý bol dohodnutý na rokovaniach so zástupcami rektorskej konferencie. "Chceme, aby na rekonštrukciu išlo viac financií, napríklad cez EPC projekty," povedal premiér. EPC projekty spočívajú v uzavretí zmluvy medzi vybraným poskytovateľom energetických služieb a vlastníkom budovy, pričom náklady na modernizáciu sa splácajú z financií ušetrených za prevádzku.

Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) poznamenal, že vysoké školy by mali získať financie v priebehu budúceho týždňa. "Podarilo sa nám prispieť k tomu, aby naši mladí ľudia neodchádzali študovať do zahraničia, aby mali moderné kempusy a cítili sa na internátoch príjemne. To, že sa k tomu dospelo, nie je samozrejmosť. Je to politické gesto. Internáty, ako aj objekty vysokých škôl sú vo vlastníctve verejnoprávnych inštitúcií," poznamenala Lubyová. Podľa prezidenta Slovenskej rektorskej konferencie Rudolfa Kropila ide o peniaze, ktoré sú pre vysoké školy potrebné.

Premiér načrtol aj možné zlúčenie univerzít. "Aby sa z troch priemerných alebo kvalitných stala jedna špičková. Aby sme si za cieľ dali to, že niektorá zo slovenských univerzít bude vysoko v medzinárodnom hodnotení," povedal Pellegrini s tým, že túto diskusiu ešte len začali a chce, aby o tom začali uvažovať aj rektori.

Na Slovensku je podľa štatistickej ročenky školstva 84 vysokoškolských internátov, ubytovaných je v nich vyše 41.000 študentov. Predseda Študentskej rady vysokých škôl (ŠRVŠ) Bálint Lovász nedávno uviedol, že sú internáty začlenené do troch kategórií A, B a C, pričom až 90 percent z nich je začlenených do najhoršej C kategórie. "Z toho vyplýva, že drvivá časť je v zlom stave a preto peniaze na obnovu súrne potrebujú," pripomenul. ŠRVŠ sa v piatok stretáva na zasadnutí Valného zhromaždenia, kde sa okrem rekonštrukcie internátov zaoberajú aj vysokoškolskou legislatívou, ale i sociálnou podporou študentov a pripravovanými zmenami v študentských pôžičkách.