Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

V kauze búrania PKO sa vedie trestné stíhanie, ale nikoho neobvinili

Foto: TASR/Štefan Puškáš

Bývalý primátor Bratislavy Andrej Ďurkovský, ktorý už prišiel o poslaneckú imunitu, žiada, aby trestné stíhanie v kauze PKO zastavili.

Bratislava 23. marca (TASR) - V kauze búrania bratislavského Parku kultúry a oddychu (PKO) polícia zatiaľ neobvinila žiadnu konkrétnu osobu.

"Polícia vedie trestné stíhanie vo veci pre trestný čin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku v štádiu pokusu. K obvineniu konkrétnej osoby zatiaľ nedošlo. Vyšetrovanie pokračuje. Do vznesenia obvinenia konkrétnym osobám, zastavenia, prerušenia, prípadne ukončenia vyšetrovania nebudeme k prípadu poskytovať žiadne informácie," TASR informoval hovorca Prezídia Policajného zboru SR Michal Slivka.


Exprimátor žiada zastavenie stíhania

Foto: TASR/Pavel Neubauer
Bývalý primátor Bratislavy Andrej Ďurkovský, ktorý už prišiel o poslaneckú imunitu, žiada, aby trestné stíhanie v kauze PKO zastavili. Dôvodom podľa jeho advokáta je, že exprimátor svoje právomoci v kauze PKO neprekročil. Obhajca sa odvoláva aj na rozhodnutie Okresného súdu (OS) Bratislava 1, ktorý uznal, že PKO sa mohol búrať. Uviedli to pre TASR viaceré zdroje v utorok 20. marca.

Obhajca Juraj Kuráň poukazuje na zatiaľ neprávoplatné rozhodnutie OS z 5. decembra 2011 v spore medzi mestom Bratislava a investorom Henbury Development. Rozsudok podľa neho vyvracia opodstatnenosť trestného stíhania v kauze PKO a de facto odobruje Ďurkovského kroky. Kuráň argumentuje, že ak mestskí poslanci 30. júna 2005 prijali uznesenie č. 719/2005, v ktorom povolili predaj pozemkov pod PKO za účelom výstavby Riverside City, súhlasili aj s nevyhnutnými krokmi na realizáciu projektu, teda s odstránením samotnej budovy PKO. Súd tiež uznal za platnú zmluvu o spolupráci, na základe ktorej Ďurkovský požiadal stavebný úrad o vydanie búracieho povolenia na PKO. Mesto voči rozsudku podalo odvolanie.

"Bývalý primátor Andrej Ďurkovský nemal právo podpísať v mene mesta zmluvu o spolupráci, ktorou dal vlastníkovi pozemku právo búrať objekt PKO," povedal v decembri hovorca mesta Ľubomír Andrassy s tým, že súhlas s predajom pozemku neznamenal automaticky súhlas s búraním budov. V uznesení 719/2005, ktorým poslanci schválili predaj pozemkov pod PKO, mestské zastupiteľstvo okrem iného žiada primátora, aby rokoval o odkúpení budov PKO a aby požiadal stavebný úrad o vyhlásenie stavebnej uzávery na predávané pozemky areálu PKO do doby schválenia územného plánu zóny pre túto lokalitu.


Rozhodnutie vraj tento týždeň

Návrh na zastavenie trestného stíhania v kauze PKO má na stole Krajská prokuratúra v Bratislave. Podľa pôvodných informácií TASR by o ňom mohla rozhodnúť už tento týždeň. Polícia začala trestné stíhanie pre trestný čin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku v štádiu pokusu 27. januára 2011. Aby Úrad boja proti korupcii mohol obviniť Ďurkovského, žiadal už dva razy prokuratúru, aby do Národnej rady SR podala návrh na jeho vydanie na trestné stíhanie. Jeden návrh prokuratúra vrátila polícii na doplnenie dôkazov, druhý poslala Generálna prokuratúra na krajskú po tom, ako prišiel návrh na zastavenie trestného stíhania. Dnes už súhlas Národnej rady na trestné stíhanie Ďurkovského netreba, keďže v posledných voľbách nekandidoval a poslanecký mandát mu zanikol.