Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

V Bratislave uviedli dokument o osobnosti biskupa Gojdiča

Na obraze je gréckokatolícky kňaz a biskup PAVOL PETER GOJDIČ. Foto: TASR

Hodinová snímka mapuje životný príbeh človeka, ktorý sa vedel postaviť proti holokaustu i každej totalite, lži a neláske.

Bratislava 22. februára (TASR) - Slovenské národné múzeum - Múzeum židovskej kultúry dnes v Bratislave prezentovalo dokumentárny film o osobnosti biskupa Pavla Petra Gojdiča - Gojdič Láska nadovšetko. Hodinová snímka mapuje životný príbeh človeka, ktorý sa vedel postaviť proti holokaustu i každej totalite, lži a neláske. Gréckokatolícky biskup a mučeník rusínskeho pôvodu mal odvahu zastať sa utláčaných a biednych. Pravdu o láske povýšil aj nad svoj život. Pavol Peter Gojdič sa stal prvým novodobým svätcom na Slovensku, blahoslavený bol 4. novembra 2001.

"Je to človek, ktorý vieru si niesol v sebe, nepotreboval ju demonštrovať ani tým, že je biskupom, to že je blahoslavený, je pre mňa úplne samozrejmé," uviedol pred projekciou Pavol Mešťan, riaditeľ Múzea židovskej kultúry SNM. V príhovore ďalej pripomenul, že biskup Gojdič je za záchranu Židov ako jediný slovenský biskup ocenený vyznamenaním Spravodliví medzi národmi. Ako zaznie vo filme, on jediný si uvedomil blížiacu sa tragédiu už v súvislosti s vytvorením komisie na vypracovanie programu tzv. "riešenia židovskej otázky" v januári 1939. V pastierskom liste, ktorý rozoslal kňazom svojej cirkvi, ich vystríhal pred nacionalizmom, šovinizmom a rasizmom, pred ideológiami, ktoré rozlišujú medzi ľuďmi.

Prítomných oslovil aj prešovský gréckokatolícky arcibiskup a metropolita Ján Babjak. Na margo biskupa, ktorý zachránil cez tisíc ľudí, podčiarkol, že jeho konanie nebolo samozrejmé. "Bolo to veľké hrdinstvo, lebo bol sám proti mnohým a riskoval veľa - vlastný život. Lenže on sa nad tým nezamýšľal, robil to, pretože to vychádzalo z jeho vnútra. Išlo o ľudí, ktorí boli ohrození na živote, a urobil všetko pre to, aby mnohí z nich boli zachránení," doplnil s tým, že dokument je malým splatením dlhu, ktorý má gréckokatolícka cirkev voči blahoslavenému Gojdičovi. "Myslím si, že sa ešte dožijeme aj toho, že sa natočí aj celovečerný hraný film," vyjadril túžbu arcibiskup.

Film, ktorý vznikol z iniciatívy Gréckokatolíckeho arcibiskupského úradu v Prešove, uviedla jeho producentka Eva Kratochvílová. Tvorcovia pracovali na ňom dva roky. Režisérom a scenáristom snímky je Michal Spišák. "Bol to človek veľmi prísnych morálnych zásad, a takých pevných, že keď mocenské štruktúry rôznych režimov naňho tlačili, nepodriadil sa. Bol neposlušný v mene pravdy a hodnôt, ktoré zastával, to je veľmi imponujúce," povedal pre TASR filmár, ktorý v skutočnosti z Gojdičovho života čerpal z archívov, kláštorov a biskupských úradov. Nakrúcalo sa na pôde gréckokatolíckeho arcibiskupstva i v jeho chráme v Prešove, vo väznici v Leopoldove, na Ukrajine, kde Gojdič istý čas pôsobil. Film prináša aj zábery z rodnej obce Ruské Pekľany či z miesta jeho vysviacky, z obce Cigeľka. Súčasťou filmu sú rozhovory s kňazmi, rehoľnými sestrami i veriacimi, ktorí si na svojho duchovného otca ešte pamätajú. Vypovedá i jeho praneter v Poprade, ktorá ukrývala Gojdičove listy z väznice. V dokumente nechýba autentický hlas - rozhlasové posolstvo v rusínčine i zábery z Filmového týždenníka, ktoré zachytávajú Gojdiča slúžiaceho sv. omšu pri návšteve prezidenta Tisa. Dokument má aj polohrané scény, do ktorých režisér obsadil amatérskych hercov.

Gojdič sa narodil 17. júla 1888 v Ruských Pekľanoch ako syn gréckokatolíckeho kňaza, ktorého nasledoval v službe cirkvi. Za biskupa bol vysvätený 25. marca 1927 v Bazilike sv. Klimenta v Ríme. V roku 1939 dostal pod správu aj časť Mukačevskej eparchie, ktorá po vzniku prvej Slovenskej republiky ostala na jej území. Počas 2. svetovej vojny ako jediný katolícky biskup verejne vystúpil proti deportácii Židov. Komunistický režim ho odsúdil na doživotie, prešiel viacerými väznicami, kde ho fyzicky aj psychicky mučili. Zomrel 17. júla 1960 v leopoldovskej väznici v deň svojich 72. narodenín. V roku 2001 ho pápež Ján Pavol II. vyhlásil za blahoslaveného.

Film Gojdič Láska nadovšetko mal premiéru 3. novembra 2016 v Prešove. Vznikol v rámci projektu Záchrana a prezentácia spoločného dedičstva financovaného z programu SK08 Cezhraničná spolupráca z Nórskeho finančného mechanizmu 2009 - 2014 Slovensko - Ukrajina: Spolupráca naprieč hranicou. Realizovaný bol tiež s finančnou podporou Úradu vlády SR, program Kultúra národnostných menšín 2016.