Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

V 32 obciach si majú v septembri voliť starostu či poslancov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Doplňujúce voľby do orgánov samosprávy obcí sa vyhlasujú v prípade, ak sa v niektorej obci nekonali, z rôznych dôvodov sa musia opakovať, alebo ak zanikol mandát poslanca či starostu bez náhradníka.

Bratislava 12. júna (TASR) - V septembri sa budú okrem parlamentných volieb konať v niektorých obciach aj komunálne voľby. Starostu či poslancov zastupiteľstiev si majú občania voliť 9. septembra v 32 obciach. Termín vyhlásil predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) už v apríli, do zoznamu pribudli ďalšie obce. Informácie sú zverejnené na webe ministerstva vnútra.

Starostu i poslancov si budú vyberať v obciach Haluzice, Dolné Semerovce, Michalková a Brezovec. Starostu budú voliť v obciach Dlhá, Brunovce, Slavnica, Hrlica, Svinia, Starina, Vyšný Mirošov, Vojany, Bystrany, Žehra, Uhliská, Drňa, Chanava, Šimonovce, Širkovce, Kosihy nad Ipľom a Šarišská Poruba. Poslanca alebo poslancov si majú v septembri voliť v Dolnom Kubíne a v obciach Malé Borové, Veľké Borové, Báhoň, Trenčianska Teplá, Veľké Chyndice, Vysoká nad Kysucou, Kvačany, Bobrovček, Baláže a Šarišské Bohdanovce.

Doplňujúce voľby do orgánov samosprávy obcí sa vyhlasujú v prípade, ak sa v niektorej obci nekonali, z rôznych dôvodov sa musia opakovať, alebo ak zanikol mandát poslanca či starostu bez náhradníka. Zákon tiež stanovuje, že voľby sa zopakujú, ak ich vyhlásil Ústavný súd SR za neplatné.