Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Slovensko

Hygienici varujú: Na Počúvadle a Kuchajde sa premnožili baktérie

Kuchajda, archívna snímka. Foto: TASR - Andrej Galica

Zákaz prevádzky pre nevyhovujúcu kvalitu vody vydali regionálne ústavy verejného zdravotníctva (RÚVZ) pre vodnú nádrž Zelená voda – Kurinec.

Bratislava 10. septembra (TASR) – V súčasnosti majú povolenie na prevádzku tri prírodné, 77 umelých kúpalísk a niekoľko prírodných vodných plôch s neorganizovanou rekreáciou. Na Slovensku je v prevádzke 297 bazénov. Informoval o tom Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

"V priebehu 36. týždňa dochádzalo k postupnému ukončovaniu prevádzky umelých aj prírodných kúpalísk," uviedol hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Zákaz prevádzky pre nevyhovujúcu kvalitu vody vydali regionálne ústavy verejného zdravotníctva (RÚVZ) pre vodnú nádrž Zelená voda – Kurinec. Hygienici neodporúčajú deťom, alergikom a osobám s oslabeným imunitným systémom pobyt vo vode na plážovom kúpalisku Jazero v Košiciach a kúpanie neodporúčajú zo zdravotných dôvodov pre premnožené cyanobaktérie v Počúvadlianskom jazere.

Podľa ÚVZ požiadavkám na kvalitu vody z dôvodu prekročenia medznej hodnoty črevných enterokokov nevyhovovali vzorky vody odobrané z Kuchajdy.

Aktuálne informácie o stave sledovaných prírodných a umelých kúpalísk na Slovensku možno nájsť na webovej stránke ÚVZ SR www.uvzsr.sk a na stránkach regionálnych úradov verejného zdravotníctva.

ÚVZ SR pripravil dotazník výskytu ochorení súvisiacich s kvalitou vody na kúpanie v SR. V súčasnosti nie sú na národnej úrovni dostupné štatistické údaje o ochoreniach a zdravotných ťažkostiach, ktoré by súviseli s nevyhovujúcou kvalitou vody na kúpanie na prírodných vodných plochách a kúpaliskách. Do prieskumu sa môžu záujemcovia zapojiť po kliknutí na odkaz, ktorý je uvedený na webovej stránke ÚVZ.