Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Slovensko

Útok na premiéra Roberta Fica odsúdili viacerí ministri

Na snímke vľavo ministerka hospodárstva SR Denisa Saková (Hlas-SD) a vpravo premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas tlačovej konferencie po kontrolnom dni na Ministerstve hospodárstva SR 13. mája 2024 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

"Som zhrozená z toho, čo sa stalo v Handlovej. Dúfam, že Robert Fico bude v poriadku," uviedla ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas-SD).

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 15. mája (TASR) - Stredajší útok na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) po výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej odsúdili viacerí ministri.

"Som zhrozená z toho, čo sa stalo v Handlovej. Dúfam, že Robert Fico bude v poriadku," uviedla ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas-SD).

Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) v tejto súvislosti vyhlásil, že "celá nenávistná opozícia má krvavé paprče".

Na snímke policajti zatýkajú muža po streľbe na predsedu vlády Roberta Fica na výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej v okrese Prievidza v stredu 15. mája 2024.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa


Minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) označil útok na premiéra za ohavný čin. "Robo, sme s tebou, drž sa," zaželal Ficovi.

Ficovi vyjadril podporu aj minister pôdohospodárstva Richard Takáč (Smer-SD). "Sme s tebou, veľa síl na zotavenie," uviedol.

"Ostro odsudzujem násilný čin, ku ktorému došlo dnes v Handlovej po rokovaní vlády, kde bol postrelený premiér Robert Fico. Tento akt je neprijateľný. Toto sa v demokratickej krajine v žiadnom prípade nesmie stať," deklarovala ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD).

Vicepremiér pre eurofondy a plán obnovy Peter Kmec (Hlas-SD) označil útok na premiéra za útok na slovenskú demokraciu. Vyzval na zastavenie šírenia nenávisti a upokojenia spoločnosti. "Moje myšlienky sú s premiérom a jeho rodinou," povedal.

"My, ostatní členovia vlády, ako aj všetci, ktorí sa podieľali na príprave zasadnutia v Handlovej, sme v poriadku. Naše myšlienky teraz patria premiérovi Robertovi Ficovi," informoval minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD).

Útok na predsedu vlády označil minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD) za ohavný a neprijateľný. "Akýkoľvek prejav násilia nemá v našej spoločnosti miesto. Robertovi Ficovi želám veľa síl, aby sa z útoku čo najskôr zotavil," dodal Drucker.

Zdravotníci prevážajú na nosidlách postreleného predsedu vlády Roberta Fica z helikoptéry do nemocnice v Banskej Bystrici 15. mája 2024. Fica v stredu po výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej postrelili. Na mieste padlo niekoľko výstrelov, útočníka zadržali.
Foto: TASR - Ján Krošlák


Pre ministra investícií Richarda Rašiho (Hlas-SD) je útok absolútne neakceptovateľný. "Prajem pánovi premiérovi naozaj skoré uzdravenie, nech sa z toho čím skôr dostane. Opakujem, toto nepatrí, nie že do demokratickej spoločnosti, ale do žiadnej spoločnosti, aby niekto riešil takto ohavne svoje problémy. Pán premiér, držím ti palce, nech si čím skôr fit a nech to všetko dobre dopadne," doplnil Raši.

"Silne odsudzujem tento zákerný čin, ktorý bol spáchaný na premiéra ako útok na demokraciu. V tomto duchu Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR informovalo všetky zastupiteľské úrady akreditované a priakreditované pre SR, predstaviteľov EÚ a tiež slovenské zastupiteľské úrady. Ďakujeme za prejavy solidarity a podpory. Všetci veríme, že predseda vlády tento ťažký boj zvládne," uviedol minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Blanár (Smer-SD).

Útok na život človeka v demokratickej spoločnosti je podľa ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer-SD) neakceptovateľný, bez ohľadu na politický kompas každého z nás. "Akokoľvek sa snažím byť momentálne zdržanlivý, sledujúc čo sa deje v mediálnom prostredí, v nádeji čakajúc pozitívnu správu od lekárov v banskobystrickej nemocnici, som šokovaný reakciami ľudí s konkrétnou identitou, ktorí šíria aj v tejto chvíli nechutnú nenávisť," zdôraznil minister. Premiérovi praje veľa síl, aby tento vážny boj úspešne zvládol.