Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Ústavný súd: Určovanie náhrady za stratu na zárobku je protiústavné

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Náhrada za stratu na zárobku počas pracovnej neschopnosti poškodeného sa posúdi a suma tejto náhrady určí rovnako ako úrazový príplatok podľa všeobecných predpisov o sociálnom poistení.

Košice 10. októbra (TASR) – Ustanovenie Občianskeho zákonníka o určení náhrady za stratu na zárobku počas pracovnej neschopnosti (PN) poškodeného je v rozpore s Ústavou SR. Rozhodol o tom v stredu Ústavný súd (ÚS) SR.

Podľa príslušného ustanovenia sa náhrada za stratu na zárobku počas pracovnej neschopnosti poškodeného posúdi a suma tejto náhrady určí rovnako ako úrazový príplatok podľa všeobecných predpisov o sociálnom poistení. Daný paragraf na ÚS napadol Okresný súd Košice I. V podaní argumentoval, že súčasná právna úprava predstavuje redukované odškodnenie, ktoré popiera princíp náhrady skutočnej majetkovej ujmy poškodeného. Poškodenému subjektu, ktorému vznikla škoda na zdraví a s tým súvisiaca strata na zárobku počas práceneschopnosti, totiž neumožňuje domôcť sa náhrady škody v tom rozsahu, v akom mu skutočne vznikla.

Pritom podľa ustanovenia účinného do 31. júla 2004 náhrada za stratu na zárobku počas pracovnej neschopnosti poškodeného tvorila rozdiel medzi jeho priemerným zárobkom pred poškodením a nemocenským. Okresný súd Košice I pri podaní na ÚS vychádzal z konkrétneho prípadu, keď sa poškodený, zranený pri dopravnej nehode vinou iného vodiča od roku 2007 domáha náhrady za stratu na zárobku počas jeho zhruba dvojmesačnej práceneschopnosti.

O rozhodnutí pléna ústavných sudcov na neverejnom zasadnutí informovala Kancelária ÚS. K odôvodneniu tohto rozhodnutia pripája odlišné stanovisko sudkyňa Ľudmila Gajdošíková.