Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Ústav pamäti národa si pripomenie inváziu z augusta '68 výstavou

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Martin Baumann

ÚPN a Rozhlas a televízia Slovenska spoločne pripravujú výstavu August 1968: Nádeje a vytriezvenia. Súčasťou výstavy sú 16 ilustrovaných panelov s odbornými textmi a audioahrávky.

Bratislava 18. augusta (TASR) – Výstava, deň otvorených dverí či vytvorenie tematickej webovej stránky patria medzi aktivity, ktoré Ústav pamäti národa (ÚPN) pripravuje v súvislosti s 50. výročím invázie vojsk Varšavskej zmluvy do Československa. TASR o nich informoval hovorca ÚPN Jerguš Sivoš.

„ÚPN a Rozhlas a televízia Slovenska spoločne pripravujú výstavu August 1968: Nádeje a vytriezvenia. Súčasťou výstavy sú 16 ilustrovaných panelov s odbornými textmi, dobové audiovizuálne nahrávky, faksimile dokumentov a 3D predmety," priblížil hovorca. Výstava bude podľa jeho slov pre verejnosť prístupná v priestoroch budovy Slovenského rozhlasu na Mýtnej ulici v Bratislave. Jej vernisáž sa uskutoční v pondelok 20. augusta o 19.00 h, vstup je voľný.

„Na výstavu nadviaže prezentácia dobových dokumentov, mimoriadnych vydaní periodík, letákov a karikatúr, premietanie pôvodných filmových záberov zo vstupu vojsk Varšavskej zmluvy do slovenských miest a vysielanie nahrávok slobodných vysielačov počas dní otvorených dverí v Archíve ÚPN, ktoré sa uskutočnia 21. a 22. augusta od 9.00 do 15.00 h na Miletičovej ulici 7 v Bratislave," informoval Sivoš s tým, že podujatie je spojené s komentovanou prehliadkou priestorov Archívu ÚPN.

ÚPN priblíži augustové udalosti spred 50 rokov aj prostredníctvom tematickej webovej stránky www.21august1968.sk. Okrem textovej časti s prehľadom najdôležitejších udalostí a osobností spojených s rokom 1968 na Slovensku nájdu záujemcovia na stránke aj audiovizuálne materiály. „Medzi najzaujímavejšie patria svedectvá a spomienky pamätníkov na 21. august 1968, ako aj autentické záznamy rozhlasového vysielania zo slobodných vysielačov, ktoré pôsobili na celom Slovensku a v historických dňoch po invázii vojsk Varšavskej zmluvy prinášali poslucháčom necenzurované informácie o vývoji situácie v okupovanom štáte," uviedol Sivoš, podľa ktorého osobitnú časť webovej stránky tvoria dobové fotografie vrátane verejnosti doteraz neznámych záberov zo súkromných zbierok ľudí, ktorí augustové udalosti v roku 1968 nafotili.

Cieľom tematickej stránky je tiež priblížiť širokej verejnosti dokumenty, ktoré našli pracovníci Archívu ÚPN pri skúmaní archívnych materiálov, ako napríklad protiokupačné letáky, mimoriadne vydania novín z celého Slovenska, a najmä dokumenty Štátnej bezpečnosti zachytávajúce prejavy občianskeho odporu voči invázii z augusta 1968.

Ďalšími aktivitami ÚPN pri príležitosti 50. výročia invázie bude kladenie vencov, publikovanie tematických materiálov na sociálnej sieti, vydanie monotematického čísla časopisu Pamäť národa či ilustrovanej popularizačnej publikácie na jeseň.