Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Učitelia obstáli v testovaní cudzích jazykov

Učiteľka Foto: TASR/František Iván

Národný projekt Vzdelávanie učiteľov základných škôl v oblasti cudzích jazykov prebieha od 16. septembra 2008.

Bratislava 10. marca (TASR) - Viac ako 90 percent učiteľov, ktorí sa od marca 2009 učili cudzie jazyky ako úplní začiatočníci, úspešne zvládli testovanie. Skúškami prešlo celkovo 2596 pedagógov, obstálo 2391 z nich.

"Cieľom testovania bolo zistiť, či frekventanti počas ôsmich semestrov vzdelávania dosiahli jazykovú úroveň B2 Spoločného európskeho referenčného rámca," povedal hovorca ministra školstva Michal Kaliňák. Testovanie prebiehalo v piatich jazykoch, a to v anglickom (2317 učiteľov), nemeckom (251), francúzskom (14), ruskom (6), talianskom (2) a španielskom (6). "Test preveril všetky komunikačné zručnosti a kompetencie učiteľov v cudzom jazyku ako počúvanie a čítanie s porozumením, jazykové prostriedky či schopnosť argumentovať v rámci ústneho prejavu," dodal hovorca.

Národný projekt Vzdelávanie učiteľov základných škôl v oblasti cudzích jazykov prebieha od 16. septembra 2008. V šiestich jazykoch – anglický, nemecký, francúzsky, ruský, španielsky a taliansky jazyk – sa v ňom vzdelávajú učitelia prvého stupňa a aprobovaní učitelia cudzích jazykov, ktorí vyučujú na základnej škole. V priebehu roku 2013 by malo ukončiť vzdelávanie v spomínaných jazykoch 2545 učiteľov.