Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Účasť poslancov v parlamente majú sledovať kamery, požaduje A. Hlina

Foto: TASR/Štefan Puškáš

Poslanec OĽaNO Alojz Hlina, ktorý o sprístupnenie záberov požiadal predsedu NR SR Pavla Pašku (Smer-SD). Ten mu vraj vyhovie.

Bratislava 25. septembra (TASR) - Zábery do rokovacej sály Národnej rady SR by mali byť prístupné na internete a bude tak možné odsledovať, ktorý poslanec koľko času trávi na rokovaní.

Avizoval to dnes poslanec OĽaNO Alojz Hlina, ktorý o sprístupnenie záberov požiadal predsedu NR SR Pavla Pašku (Smer-SD). Ten mu vraj vyhovie. V súčasnosti možno na internete sledovať dianie v parlamente tak, že v zábere kamery je vždy len poslanec, ktorý reční.

"Keď sa tieto zábery uvoľnia, existuje skupina občanov, ktorá si povedala, že je možné vytvoriť softvér, ktorý si naboduje jednotlivé stoličky a bude možné zistiť, ktorý poslanec koľko percent času z rokovania na tej stoličke sedel. "O akú skupinu ľudí ide, Hlina nepovedal, ale z ich strany vraj pôjde o občiansku službu.

"Myslím, že sa dopracujeme k zaujímavým údajom," podotkol Hlina. Zároveň uznal, že fyzická prítomnosť poslanca na jeho stoličke nemusí znamenať, že pracuje, "ale keď na nej nesedím vôbec, tiež to niečo znamená".

Paška mu vraj už povedal, že dal pokyn na uverejnenie záberov. "Je tiež otázka, či zábery budú dostačujúce, teda možno bude nevyhnutné docentrovať niektoré pohľady kamier. Mňa dlhodobo irituje, ako funguje parlament. Minulý piatok sa viacero poslancov podpísalo do dochádzky, no do snemovne nevnorili ani nos. Čudovali by ste sa, koľko ich bolo," dodal Hlina.