Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Česi a Slováci si môžu vzájomne viac spoznávať pamiatky UNESCO

Na snímke Katedrála sv. Martina na Spišskej Kapitule, v pozadí je Spišský hrad. Foto: TASR/Milan Kapusta

Od ratifikovania medzinárodného Dohovoru o ochrane svetového kultúrneho a prírodného dedičstva v roku 1991 bývalým Československom sa obidvom štátom podarilo rozšíriť svetový zoznam.

Bratislava 11. marca (TASR) – Štvrťstoročie rozdelenia bývalého spoločného štátu Čechov a Slovákov a vytvorenie samostatných republík si aktivitami pripomína združenie České dědictví UNESCO. Okrem osvety a propagácie všetkých českých a slovenských divov sveta zapísaných v Zozname kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO je to aj česká súťaž v tomto roku rozšírená na Slovensko v záujme lepšieho spoznávania pamiatok.

"My sme sa pri príležitosti 25. výročia, vlastne paradoxne od rozdelenia štátu, chceli zase spojiť pamiatkami UNESCO. Preto sme vydali nástenný kalendár Česko-UNESCO-Slovensko s podtitulom Po 25 rokoch opäť spolu. Tiež sme vydali nástenný kalendár Za zážitky do měst UNESCO a na Slovensko rozšírili jednoduchú kvízovú súťaž Česká inspirace, ktorá už niekoľko rokov funguje v Čechách. Chceme predstaviť slovenským záujemcom české pamiatky a naopak. Podporiť, aby Česi cestovali na Slovensko a Slováci do Českej republiky a aby sme ďalej nadväzovali priateľstvo, ktoré tu roky bolo. Máme k sebe blízko, berieme nás stále ako domáci cestovný ruch. V tomto zmysle odpadá jazyková bariéra, rozumieme si," zdôvodnila pre TASR výkonná riaditeľka združenia Michaela Severová.

Od ratifikovania medzinárodného Dohovoru o ochrane svetového kultúrneho a prírodného dedičstva v roku 1991 bývalým Československom sa obidvom štátom podarilo rozšíriť svetový zoznam. Z ČR o rok neskôr to boli historické centrá Prahy, Telča a Českého Krumlova. Nasledoval areál pútnického kostola sv. Jana Nepomuckého v Žďári nad Sázavou (1994), historické centrum Kutnej Hory (1995), veľkoplošná komponovaná krajina Lednicko-valtického areálu (1996), Kvetná a Podzámocká záhrada s Arcibiskupským zámkom v Kroměříži (1998), stredoveká obec Holašovice (1998), Zámok s areálom v Litomyšli (1999), stĺp Najsvätejšej Trojice s takmer 40 barokovými sochami v Olomouci (2000), Vila Tugendhat v Brne (2001) a židovská štvrť s bazilikou sv. Prokopa v Třebíči (2003).

Prvé slovenské zápisy sú z roku 1993. Vtedy sa do zoznamu dostala historická Banská Štiavnica s technickými pamiatkami v okolí, Spišský hrad s priľahlými kultúrnymi pamiatkami a ľudová architektúra Vlkolínca. Jaskyne a priepasti Slovenského krasu boli prijaté dva razy (1995, 2000). Nasledovala mestská pamiatková rezervácia Bardejov (2000), Karpatské bukové pralesy (2007) a osem drevených chrámov v slovenských Karpatoch (2008).

Vraj nekonečnú súťaž organizuje klub UNES&CO. Stačí do konca roka 2018 navštíviť tri miesta s pamiatkou UNESCO v ČR alebo SR a vyhrať víkendové pobyty či iné ceny. Informácie sú na internetovej stránke www.unesco-czech.cz.