Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Do projektu Hovorme o jedle je zapojených 472 škôl

Ilustračné foto Foto: phemomenon.com

Cieľom súťaže je zapojiť do diskusie o potravinách, zdraví a výžive aj najmladšiu generáciu.

Bratislava 16. októbra (TASR) – Vzdelávanie detí na základných školách v oblasti výroby potravín, správnych stravovacích návykov a spotrebiteľského správania je cieľom piateho ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorý sa začal dnes a potrvá do piatka 20. októbra. Uviedol to dnes počas otvorenia podujatia na Základnej škole na Sokolíkovej ulici v Bratislave podpredseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Dušan Janíček.

Do piateho ročníka podujatia Hovorme o jedle sa podľa slov Janíčka v tomto roku zapojilo 472 základných škôl z celého Slovenska, spomedzi nich sa do súťažno-vzdelávacej aktivity prihlásilo 305 škôl, do výtvarnej časti s témou Chutné maľovanie 406 a v literárnej aktivite s témou "Prečo potraviny nepatria do koša" je zapojených 200 škôl. "Cieľom súťaže je zapojiť do diskusie o potravinách, zdravotných a výživových tvrdeniach potravín, ako sa zdravo stravovať či žiť zdravým životným štýlom, aj tú najmladšiu generáciu," povedal pre TASR Janíček.

Témou dnešného dňa súťažno-vzdelávacej aktivity Hovorme o jedle je chlieb, pečivo, obilniny, cestoviny a zemiaky a plytvanie nimi, v utorok (17.10.) sa deti dozvedia viac informácií o zelenine, ovocí a orechoch, ale i to, odkiaľ jedlo pochádza. Streda (18.10.) bude venovaná mlieku a mliečnym výrobkom a pitnému režimu, štvrtok (19.10.) mäsu, hydine, rybám a vajciam a sledovaniu informácií na obale potravín. Týždeň vyvrcholí piatkovou témou o cukroch a tukoch a téme s názvom Jedz a hýb sa. Každá vyhlásená denná aktivita bude mať svojho víťaza.

"Situácia na Slovensku nie je dobrá, pretože zastúpenie slovenských potravín v nákupných reťazcoch je len 40 percent. Komunikáciu so spotrebiteľom sme zanedbali a cieľom tejto aktivity je, aby sme diskusiu o slovenských potravinách a to, aké účinky majú jednotlivé potraviny na organizmus, rozprúdili," dodal Janíček.

Podľa Róberta Ochabu z Úradu verejného zdravotníctva SR by sa kalorický príjem u detí mal rovnať ich výdaju energie. "Mal by byť zabezpečený dostatok vitamínov a živín, ktoré sú nevyhnutné na rast organizmu oveľa viac ako v dospelom veku," povedal pre TASR.

Strava na Základnej škole na Sokolíkovej ulici bude podľa jej riaditeľky Daniely Ďurkovskej v priebehu tohto týždňa prispôsobená témam, ktoré budú prebiehať. "Budeme si robiť aj zdravé desiaty v našej kuchynke, budú to najmä zeleninové nátierky," dodala pre TASR.

Hlavným organizátorom podujatia je Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora a nezisková organizácia Centrum rozvoja znalostí o potravinách.