Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Smolková: Strany musia brať volebnú kampaň do EP tak vážne,ako do NRSR

Monika Smolková, archívna snímka. Foto: TASR Roman Hanc

Nedávne výsledky prieskumu EÚ Eurobarometer poukázali na to, že záujem Slovákov o voľby do EP, ktoré sa uskutočnia v máji 2019, označilo za zaujímavé 30 percent opýtaných.

Bratislava/Štrasburg 30. júla (TASR) – Nestačí, aby si volebnú kampaň do Európskeho parlamentu (EP) robili iba tie politické strany, ktoré tam majú svojich zástupcov, prípadne aby nechávali strany všetko na svojich kandidátov. Mali by im pripísať rovnakú vážnosť, ako voľbám do Národnej rady SR (NR SR). Pre TASR to uviedla europoslankyňa Monika Smolková (Smer-SD) zo strany európskych socialistov počas júlovej plenárnej schôdze EP v Štrasburgu.

"Politické strany musia zobrať kampaň tak vážne, ako berú kampaň do NR SR. O kampaň sa musí viac pričiniť aj Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, a musí mať také atribúty, okrúhle stoly, televízne vysielania, musí byť širokospektrálna, aj publikačne, aj mediálne postihnutá, aby ľudia vedeli, koho pôjdu voliť, prečo idú voliť, že treba otvárať tieto témy medzi mladými ľuďmi," zdôraznila.



Ocenila, že v poslednom čase robí Informačná kancelária EP a centrá Europe Direct na Slovensku informačnú kampaň so študentmi. "My ako poslanci EP sa jej zúčastňujeme a vysvetľujeme mladým ľuďom, prečo je dôležité ísť voliť, prečo mať svojich zástupcov, koho by mali voliť, ako sa môžu zaujímať o našu prácu, čo robíme, ako robíme, ako vystupujeme, aké máme myšlienky, môžu sa pýtať. Dokonca musím povedať, že veľmi malé percento študentov, aj obyvateľov všeobecne vie, že môžu online sledovať naše vystúpenia, naše rokovania nielen v pléne, ale aj vo výboroch," uviedla Smolková. Zároveň dodala, že je potrebné robiť masívnu širokú kampaň pre voľby do EP.

Nedávne výsledky prieskumu EÚ Eurobarometer poukázali na to, že záujem Slovákov o voľby do EP, ktoré sa uskutočnia v máji 2019, označilo za zaujímavé 30 percent opýtaných. Až 68 percent opýtaných o tieto voľby záujem nemá. Najviac respondentov (54 percent) je presvedčených, že ich hlas nič nezmení, 48 percent nezaujíma politika ani voľby vo všeobecnosti a takmer polovica opýtaných (47 percent) vyslovila názor, že nedôveruje politickému systému. Účasť slovenských voličov bola v EÚ najnižšia (13,05 percenta).