Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Slovensko

Väčšinu práce europoslancovi V. Maňkovi zaberá funkcia kvestora

Na archívnej snímke Vladimír Maňka. Foto: TASR/Michal Svítok

Na základe pokynov predsedníctva kvestori zodpovedajú za administratívne a finančné záležitosti, ktoré sa týkajú priamo poslancov.

Štrasburg/Bratislava 28. júla (TASR) – Od januára 2017 bol europoslanec Vladimír Maňka (Smer-SD) zvolený do predsedníctva Európskeho parlamentu (EP). Práca kvestora mu zaberá približne 80 percent pracovného času. Odpovedal tak počas júlovej plenárnej schôdze Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu na otázku TASR, čomu sa venoval počas súčasného volebného obdobia. Na základe pokynov predsedníctva kvestori zodpovedajú za administratívne a finančné záležitosti, ktoré sa týkajú priamo poslancov.

"Dostal som osem oblastí a sfér. Zistil som, že niekedy možno 20-30 rokov nikto neriešil byrokraciu, ktorá v tejto oblasti je. Podarilo sa mi ešte minulý mesiac, keď som viedol kolégium kvestorov presadiť množstvo agendy, ktorá zjednoduší byrokraciu a ušetrí finančné prostriedky," uviedol. V predsedníctve EP sa zaoberajú napríklad možnosťou zneužitia systému europoslancami, ktorých asistenti sú zároveň predsedami politických strán. Strana potom asistenta platí na plný úväzok a súčasne ho na plný úväzok platí aj poslanec. "Ide vlastne o zneužitie finančných prostriedkov," priznal, pričom dodal, že v mnohých prípadoch museli vymáhať niekoľko stotisícové čiastky od poslancov, ktorí takýmto spôsobom zneužívali systém.

Europoslanec sa podieľa taktiež na príprave nového finančného rámca, ktorý bude platiť od roku 2021. "Podarilo sa mi presadiť jeden pozmeňujúci návrh, aby sa zmenila aj príjmová časť európskeho rozpočtu, lebo dnes riešime, aké peniaze vydáme, či to bude efektívne, to je veľmi dôležitá vec. Ale dôležité je aj to, ako sa budú plniť príjmy. Pred niekoľkými rokmi sa nám stalo, že EÚ dlhovala na nezaplatených faktúrach takmer 25 miliárd eur," spresnil Maňka.

Je taktiež rád, že vznikla iniciatíva, aby zdanili tretie krajiny, ktoré dovážajú na európsky trh tovary vyrobené neekologicky. "Takto by sme urobili tri veľmi dobré veci – prvá, získali by sme peniaze pre európsky rozpočet. Druhá vec je, že by sme získali nástroj pre Parížsku klimatickú dohodu, a po tretie, zlepšili by sme konkurencieschopnosť európskych firiem. Tento návrh prešiel a my teraz rokujeme o novom finančnom rámci," vysvetlil.



Europoslanec taktiež spolupracuje s európskymi hasičmi, ktorí sa snažia riešiť bezpečnosť budov. Pri požiari zomiera mnoho ľudí aj v dôsledku udusenia sa, keďže horia látky, ktoré sú škodlivé zdraviu. "Podarilo sa mi presadiť návrh, ktorý hovorí o tom, aby sme riešili ekológiu, riešme zateplenie budovy, aby sme ušetrili elektrickú energiu a tepelnú energiu, ale dbajme pri tom na to, aby sme vedeli, aké zloženie majú tieto látky," zdôraznil.

Maňka bol tiež spravodajcom v rozpočtovom výbore pre financovanie pomoci mladým ľuďom. "Vlastne sme dotlačili aj Európsku radu k tomu, aby do štyroch mesiacov, ako mladý človek stratí prácu alebo ukončí školu, dostal ponuku," dodal. Europoslanec spresnil, že ponuka by sa mala týkať nového zamestnania, zahraničnej alebo domácej stáže, alebo ďalšieho vzdelávania v oblasti, ktorú potrebuje trh práce.

Ak by Vladimír Maňka dostal ponuku opäť kandidovať na pozíciu europoslanca, musel by sa nad tým ešte zamyslieť. V roku 2016, keď TASR oslovila všetkých poslancov v polčase ich vládnutia, europoslanec vyzdvihol svoje úsilie za zmeny financovania rozpočtu EÚ - teda aby obciam, mestám, samosprávnym krajom, nemocniciam, podnikom aj na Slovensku už nemeškali platby z európskeho rozpočtu. Zároveň informoval, že politickej frakcii, v ktorej pôsobí, sa podarilo dotlačiť predsedu Európskej komisie, aby predložil legislatívne návrhy riešenia problému daňových rajov, daňových únikov a podvodov.

Je členom frakcie Skupina progresívnej aliancie socialistov a demokratov v Európskom parlamente. Ďalej je členom okrem Výboru pre rozpočet a Delegácie pri Parlamentnom výbore pre spoluprácu EÚ – Rusko, jeden z piatich kvestorov, teda je aj členom Predsedníctva EP.