Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Žitňanská: Dôvodom nízkej účasti v eurovoľbách je apatia z politiky

Jana Žitňanská, archívna snímka. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Sama sa s tímom z dôvodu nízkej volebnej účasti na Slovensku usilovala priblížiť problematiku EÚ bližšie k ľuďom.

Štrasburg/Bratislava 30. júla (TASR) – Problém nízkej volebnej účasti v eurovoľbách na Slovensku spočíva v celkovej apatii z politiky. Myslí si to europoslankyňa Jana Žitňanská (NOVA) z frakcie Európskych konzervatívcov a reformistov. Pre TASR to uviedla počas júlovej plenárnej schôdze Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu.

"Ľudia žijú inými problémami, nie politikou. Veľakrát vnímajú, že politika je niečo, čo je od nich vzdialené, na čo oni nemajú reálny dosah. Ale tak, ako funguje aj ten mechanizmus rozhodovania, pokiaľ ide o európsku politiku, tak naozaj nie je to niečo, čo sa deje o nich bez nich," upozornila.



Sama sa s tímom z dôvodu nízkej volebnej účasti na Slovensku usilovala priblížiť problematiku EÚ bližšie k ľuďom. "Pevne verím, že takto o rok tá účasť bude podstatne vyššia, že ľudia si budú vedomí toho, že aj keď sa nezúčastnia na voľbách, nakoniec tých 14 poslancov, lebo v najbližšom období už bude mať Slovensko 14 poslancov, tam bude. Len môžu tam byť takí, ktorí práve nebudú reprezentovať ich názory, alebo ktorí možno pôjdu úplne proti EÚ, budú chcieť jej rozpadnutie. Myslím si, že toto je veľmi dôležitý a kľúčový okamih, kedy ľudia by si mali uvedomiť, že všetko to pozitívne, čo prichádza z EÚ, nie je samozrejmé," uzavrela.

Nedávne výsledky prieskumu EÚ Eurobarometer poukázali na to, že záujem Slovákov o voľby do EP, ktoré sa uskutočnia v máji 2019, označilo za zaujímavé 30 percent opýtaných. Až 68 percent opýtaných o tieto voľby záujem nemá. Najviac respondentov (54 percent) je presvedčených, že ich hlas nič nezmení, 48 percent nezaujíma politika ani voľby vo všeobecnosti a takmer polovica opýtaných (47 percent) vyslovila názor, že nedôveruje politickému systému. Účasť slovenských voličov bola v EÚ najnižšia (13,05 percenta).