Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

T. Drucker nastavil nový trend rokovaní, zhodujú sa lekári a lekárnici

Na snímke minister zdravotníctva SR Tomáš Drucker. Foto: TASR/Martin Baumann

Za najpálčivejší problém tohto roka označil Šóth nedofinancované zdravotníctvo, historicky najnižší odvod za poistencov štátu a nedostatočné nastavenie systémových zmien.

Bratislava 30. decembra (TASR) – Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) nastavil nový trend rokovaní. Zhodujú sa v tom lekári a lekárnici. Vítajú, že sa s nimi snaží mať dobré vzťahy a zapája ich do pracovných skupín pri tvorbe zákonov. Pri riešení niektorých problémov by ale mal byť razantnejší, myslia si.

"Voči ministrovi máme vyššie očakávania pokiaľ ide o zabezpečenie dostatku kvalifikovaných odborníkov v systéme zdravotníctva, lekárov a sestier je nedostatok, zdravotníci sú preťažení," povedal šéf Slovenskej lekárskej komory (SLK) Marian Kollár. Ten by takisto rozšíril rezidentský program o viaceré špecializácie, nemal by sa podľa neho týkať len všeobecných lekárov. Takisto volá po dofinancovaní zdravotníctva, nedoriešená je podľa neho aj otázka financovania preneseného výkonu štátnej správy vykonávanej zdravotníckymi komorami.

Rezort zdravotníctva nedobre pripravil projekt zlúčenia Slovenskej zdravotníckej univerzity a Univerzity Komenského v Bratislave, najideálnejšie nie je rozpracovaný ani projekt vybudovania novej Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB), myslí si SLK. Kollár si však váži Druckerovu snahu komunikovať. "Minister absolvoval stretnutia vo všetkých krajoch Slovenska, kde objasňoval koncepciu činnosti MZ SR," zdôraznil.

"Za pozitívum považujeme zmeny v ambulantnej pohotovostnej službe, súčasne aj ohodnotenie práce lekára pri jej výkone," povedal šéf Asociácie súkromných lekárov (ASL) Marián Šóth. "Tiež sa mu podarilo presadiť dlhoročne asociáciou prezentované potrebné zmeny v otázke dĺžky trvania doporučenia na liečbu, ako aj možnosť predpísať chronickú liečbu na jeden rok," vysvetlil.

Za najpálčivejší problém tohto roka označil Šóth nedofinancované zdravotníctvo, historicky najnižší odvod za poistencov štátu a nedostatočné nastavenie systémových zmien. Šéf ASL upozorňuje, že je dôležité stabilizovať ambulantný sektor a doriešiť podporu rezidentského programu a zoznam ambulantných výkonov. Hoci zákon o novele lieku priniesol podľa jeho slov pozitíva, v schválenej novele v časti spoluúčasti poskytovateľa zdravotnej starostlivosti na liečbe pacienta pri problematických chorobách stále vyjadruje zásadný nesúhlas.

"Napriek tomu, že minister neprišiel z prostredia zdravotníctva, zvládol rezort nadštandardne a rozumie súvislostiam viac než mnohí insideri pred ním. Preto jeho pôsobenie hodnotím pozitívne," povedal šéf Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ s tým, že jeho komunikácia s ľuďmi je výnimočná.

Aj Sukeľ sa však v niečom mierne sklamal. "Napriek počiatočnej ambícii a aj návrhom novely zákona a mediálne deklarovanej snahe normalizovať podmienky v slovenskom lekárenstve zrejme v tomto príbehu prevážia záujmy silných vlastníkov lekární, nie záujmy odbornej verejnosti a pacientov," dodal.