Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

T. BOREC: Ministerstvo spravodlivosti je asi najmenej horúca téma

Minister spravodlivosti Tomáš Borec Foto: TASR/Martin Baumann

Výpadok príjmov 260 miliónov eur v budúcoročnom rozpočte má vykryť rezerva, šetrenie na ministerstvách a nárast deficitu.

Bratislava 6. decembra (TASR) - Ministerstvo spravodlivosti je asi najmenej horúca téma, a preto padla voľba, že tento rezort bude jedným z piatich, ktorému sa dodatočne z budúcoročného rozpočtu uberie. Pre TASR to pripustil šéf ministerstva Tomáš Borec (nominant Smer-SD), ktorý sa musí vysporiadať s tým, že z rozpočtu dostane o tri milióny eur menej, ako sa pôvodne plánovalo. O zákone roka v týchto chvíľach rokujú poslanci NR SR.

"Určite nám peniaze budú chýbať, väzenstvo je dosť v dramatickom stave. Je to ale dôsledok toho, čo sa deje v uliciach. Musíme žiť s tým, čo tu je. A pokiaľ nastanú problémy, musíme ich operatívne riešiť," avizoval Borec. Podľa jeho slov minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) hľadal pri plátaní 260-miliónovej diery peniaze všade. "Ministerstvo spravodlivosti je asi najmenej horúca téma, takže predpokladám, že z toho dôvodu padla voľba aj na naše ministerstvo," podotkol.

Tvrdí, že v dôsledku novej situácie budú musieť byť pribrzdené isté veci. "Hovorím najmä o väzenstve, tam budeme musieť niektoré projekty pribrzdiť a vychádzať z núdzových režimov, ak sa situáciu nepodarí zmeniť v priebehu roku," dodal.

Okrem rezortu spravodlivosti, ktorý má na budúci rok namiesto pôvodných 314 miliónov eur dostať z rozpočtu 311 miliónov eur, si pohoršia aj rezort dopravy (o 12 miliónov eur), ministerstvo vnútra (o tri milióny eur), financií (dva milióny eur) a kultúry (1,5 milióna eur).

Výpadok príjmov 260 miliónov eur v budúcoročnom rozpočte má vykryť rezerva, šetrenie na ministerstvách a nárast deficitu. Z pozmeňujúceho návrhu predloženého k rozpočtu vyplýva, že z rezervy sa má na vykrytie 260 miliónov eur použiť 213 miliónov eur, päť ministerstiev príde dovedna o viac ako 21 miliónov eur a zvyšných 26 miliónov eur pôjde do deficitu. Ten aj napriek tomuto nárastu hranicu 3 % hrubého domáceho produktu (HDP) neprekročí.