Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

MATEČNÁ: Vaječnú zmes s pesticídmi dodali do luxusných hotelov

Mimoriadna tlačová konferencia ministerky pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriely Matečnej (na snímke) a ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR Jozefa Bíreša na tému Nález holandských vajec v produktoch používaných v hoteloch v Nitre 17. augusta 2017. Foto: FOTO TASR - Henrich Mišovič

Šéfka agrorezortu vyzvala dodávateľov potravín, aby nehazardovali so zdravím obyvateľov a dôsledne preverovali zloženie a pôvod dovážaných surovín.

Nitra 17. augusta (TASR) - Podľa ministerky pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriely Matečnej pochádza pasterizovaná vaječná zmes, nájdená v štyroch bratislavských hotelových zariadeniach, z holandských vajec, spracovaná bola v Nemecku a na Slovensko sa dostala prostredníctvom rakúskej firmy. „Produkt bol dodaný do luxusných hotelových sietí v Bratislave. Povolený limit pesticídu bol v zmesi prekročený až päťnásobne,“ povedala Matečná na dnešnej tlačovej konferencii v Nitre. Informáciu dostal prostredníctvom systému rýchleho varovania v stredu (16.8.) Národný kontaktný bod na Štátnej veterinárnej a potravinovej správe (ŠVPS) SR.



Podľa ústredného riaditeľa ŠVPS Jozefa Bíreša sa dodávky uskutočňovali priebežne od 25. júla, teda ešte pred zverejnenou kauzou, do 11. augusta tohto roka. „Je to zneužitie zdravotnej bezpečnosti a cesta, ako sa zbaviť zásob takto poškodených vajíčok,“ poznamenal Bíreš. Spolu bolo dovezených 675 balení, obsah každého balenia je jeden kilogram. „Robíme intenzívne kontroly, máme indície, že výrobky podobné tomuto na Slovensku ešte nájdeme,“ potvrdil Bíreš.

Analýzy kontaminovaného výrobku vykonávali v Rakúsku. Nameraná hodnota bola 0,026 mg/kg fipronilu. Minimálny reziduálny limit je stanovený na 0,005 mg/kg. Názvy reštauračných zariadení, v ktorých sa našli kontaminované produkty, ŠVPS nezverejnila. „Naše kompetencie končia v obchode. Reštauračné zariadenia môže kontrolovať Úrad verejného zdravotníctva SR,“ povedal Bíreš s tým, že informácia už bola zo strany veterinárov odovzdaná kompetentnému orgánu, pod ktorý kontrola potravín v stravovacích zariadeniach patrí.

Vajcia s rezíduami pesticídu fipronil pochádzajú z holandských fariem. Kontaminované vajcia sa objavili v najmenej 16 európskych štátoch a Hongkongu. Európska komisia v súvislosti s ich výskytom pripravuje septembrový mimoriadny summit. Pre dospelých by konzumácia menšieho množstva takýchto vajec nemala predstavovať zdravotný problém, u detí je zdravotné riziko podstatne vyššie. Pri konzumácii väčšieho množstva hrozia poruchy funkcie pečene, obličiek či štítnej žľazy, minimálne však nevoľnosti a závrate.

Vyzývam všetkých dodávateľov potravín, aby nehazardovali so zdravím našich obyvateľov a dôsledne preverovali zloženie a pôvod dovážaných surovín. Odporúčam, aby vsadili na overené produkty od overených dodávateľov, ideálne zo Slovenska, kde máme celý výrobný proces plne pod kontrolou od farmy až po obchod,“ vyzvala Matečná. Rovnako spotrebiteľom odporúča, aby sa nielen v obchodoch, ale aj reštauráciách a hoteloch pýtali na pôvod surovín.


Potravinová správa preverila štyri hotely


Prostredníctvom systému rýchleho varovania dostal v stredu (16.8.) Národný kontaktný bod na Štátnej veterinárnej a potravinovej správe (ŠVPS) SR informácie o tom, že z rakúskej firmy bola do štyroch hotelových zariadení v Bratislave dovezená pasterizovaná vaječná zmes pôvodom z Nemecka. Informovala o tom ŠVPS SR na webovej stránke.

"Analýzy tohto výrobku vykonávali v Rakúsku. Nameraná hodnota bola 0,026 mg/kg fipronilu. Minimálny reziduálny limit je stanovený na 0,005 mg/kg. Dodávky sa uskutočňovali priebežne od 25. júla 2017 do 11. augusta 2017. Spolu bolo dovezených 675 balení. Obsah jedného balenia je 1000 gramov," spresnila veterinárna správa s tým, že informácia bola ihneď odovzdaná kompetentnému orgánu pre kontrolu reštauračných zariadení, a to Úradu verejného zdravotníctva SR.


ÚVZSR našiel výrobky z pasterizovanej vaječnej zmesi



Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR bude nasledujúce dni preverovať situáciu okolo nadmerného množstva fipronilu v pasterizovanej vaječnej zmesi. Ide o pesticíd, jedlá z tejto zmesi pripravovali v štyroch bratislavských hoteloch.

"Okamžite sme konali ešte včera, kontroly prebiehali v príslušných hoteloch aj dnes, výrobky sme pozastavili," povedal hlavný hygienik SR Ján Mikas z ÚVZ. Na problém upozornila úrad informácia z výstražného systému pre potraviny a krmivá. "Potrebné šetrenia budeme vykonávať aj nasledujúce dni," dodal Mikas.

Vaječnú zmes pôvodom z Nemecka doviezla do štyroch bratislavských hotelov rakúska firma, informovalo ministerstvo pôdohospodárstva.