Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Šutaj Eštok verí, že Pellegrini bude prezidentom dve volebné obdobia

Na snímke vpravo minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (HLAS-SD) prichádza na mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady SR v Bratislave v pondelok 25. marca 2024. Foto: TASR - Jakub Kotian

Šutaj Eštok tvrdí, že voliči dali jasne najavo, čo si myslia o predošlej vláde.

Bratislava 7. apríla (TASR) - Minister vnútra a generálny manažér Hlasu-SD Matúš Šutaj Eštok aj predseda SaS Branislav Gröhling sa v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 poďakovali všetkým občanom, ktorí prišli voliť v druhom kole prezidentských volieb. Šutaj Eštok je presvedčený, že Peter Pellegrini bude prezidentom nielen najbližších päť rokov, ale aj ďalšie volebné obdobie. Gröhling zagratuloval Pellegrinimu k víťazstvu, hoci si myslí, že Ivan Korčok by bol skvelým prezidentom. Voľby podľa neho ukázali, že víťazstvo sa dá dosiahnuť aj zavádzaním a rozdeľovaním spoločnosti.

Šutaj Eštok tvrdí, že voliči dali jasne najavo, čo si myslia o predošlej vláde. Korčok podľa neho nebol občianskym kandidátom, ale kandidátom predošlej vlády. Myslí si, že ak by vláda raz zišla zo svojej cesty, Pellegrini ako prezident sa ozve aj kriticky.

Pellegrini bude mať podľa Gröhlinga pred sebou veľkú výzvu, aby sa odpútal od vlády. "Aby nebol prisluhovačom a pritakávačom," povedal. Výsledky volieb podľa neho ukazujú, že občania by sa mali zaujímať o politiku, pretože "politika sa zaujíma o nich". Korčok podľa neho viedol kampaň slušne a transparentne.

Korčok sa podľa ministra vnútra nedokázal preniesť cez prehru a jeho prvý príhovor po výsledkoch nebol hodný prezidentského kandidáta. Korčok sa mal podľa neho dištancovať od lídra hnutia Slovensko Igora Matoviča, ktorý robil antikampaň voči Pellegrinimu. Vyčítal Korčokovi, že do jeho volebného štábu prišiel Matovič.

Šutaj Eštok zatiaľ nepovedal, či chce byť novým predsedom Hlasu-SD. Zdôraznil, že je jeden zo zakladateľov strany a je to jediná strana, ktorej je členom. Garantuje, že Hlas-SD bude stabilnou súčasťou koalície.

SaS je spolupráci s Korčokom otvorená. Šéf SaS pripomenul, že Korčoka dotiahla do slovenskej politiky SaS, ktorá ho nominovala za ministra zahraničných vecí. Korčok získal obrovský mandát a podľa Gröhlinga musí sám zvážiť, ako bude s ním do budúcna narábať.

Minister vnútra garantoval, že prešetrenie jeho sponzorovaného statusu kritizujúceho Korčoka bude transparentné. Gröhling pripomenul, že Pellegrini sa stal prezidentom, pretože oklamal voličov, keďže oslovil aj Štefana Harabina. Šutaj Eštok reagoval, že nerobia rozdiely medzi voličmi Štefana Harabina či Krisztiána Forróa, treba mať podľa neho úctu k voličom všetkých kandidátov.

Gröhling hovorí, že nastáva "obdobie temna", obáva sa ťaženia voči sudcom aj zrušenia RTVS či Národnej kriminálnej agentúry. Minister vnútra to odmietol a reagoval, že obdobím "temna" bolo predchádzajúce volebné obdobie, keď počas pandémie zomrelo množstvo ľudí a "nikto sa ich nikdy nezastal, ľuďom pri zásahoch vykopávali dvere" a hlava štátu s vládou si boli blízki.