Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Sulíkov zákon by podľa P. Pašku poslancom zvýšil platy o stovky eur

Na snímke opoziční poslanci z SaS , v popredí sprava - Jozef Mihál, Richard Sulík a Ľubomír Galko, v pozadí sprava Martin Chren a Juraj Droba Foto: TASR/Štefan Puškáš

Predseda parlamentu ubezpečil, že platy poslancov sa zvyšovať nebudú, dokonca budú podliehať vyššej dani. Poslanci plánujú svoje platy zmraziť na úroveň roku 2011 a 2012.

Bratislava 21. októbra (TASR) - Ak by sa nechal v platnosti zákon o platoch ústavných činiteľov z dielne bývalej vlády, poslancom NR SR a ďalším ústavným činiteľom by to v budúcom roku prinieslo obrovské príjmy.

V diskusnej relácii televízie TA3 V politike to dnes uviedol predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD). Autorom normy bol v minulom volebnom období líder liberálov Richard Sulík (SaS). Platy poslancov sa podľa nej odvíjajú od vývoja štátneho deficitu.

"Ak by sme dnes mali použiť Sulíkov návrh zákona, tak by sme zarábali veľmi nekorektne voči občanom, o stovky eur navyše. Aj preto sme sa dohodli v rámci politického spektra a začali sme robiť na novom zákone o poslancoch," podčiarkol Paška, ktorý Sulíkovu úpravu považuje za účelovú. Ubezpečil, že platy poslancov sa zvyšovať nebudú, dokonca budú podliehať vyššej dani. Poslanci plánujú svoje platy zmraziť na úroveň roku 2011 a 2012. Podľa Pašku by sa tak mohlo stať buď na aktuálnej schôdzi NR SR, alebo na tej novembrovej.

„Nevytĺkajme z toho politický kapitál," vyzval predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský. Nemyslí si, že cieľom lídra liberálov bolo zvyšovať platy. Hrušovského teší vôľa všetkých poslaneckých klubov zmraziť platy poslancov na úroveň roka 2012. "Pre mňa to je dostatočne dobré riešenie na to, aby aj slovenská verejnosť cítila, že ústavní činitelia sú ochotní sa solidarizovať,“ zdôraznil.

V diskusnej relácii politici debatovali aj o téme nového verejného obstarávania na kúpu notebookov pre nových poslancov v hodnote vyše 140.000 eur. "Ak kúpime ten počítač za euro drahšie, sľubujem to každému, že za to zoberiem zodpovednosť. Ale aby mi niekto vypočítaval cenu, keď ešte nebola zrealizovaná súťaž, neprišla ani jedna cenová ponuka, my ani nevieme, za koľko tie notebooky nakúpime, a už sa z toho vytvára kauza," vyhlásil Paška. Hrušovský zdôraznil, že poslanci dostali mandát od občanov a majú v rukách obrovskú zodpovednosť. Preto by mali mať aj príslušné vybavenie.