Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Súkromné školy dostanú od štátu 32.550 eur

Foto: TASR/Štefan Puškáš

Meranie kvality prebehlo okrem súkromných aj na 13 verejných vysokých školách a dvoch štátnych.

Bratislava 25. júla (TASR) - Súkromné školy, ktoré sa zapojili do medzinárodného projektu merania kvality AHELO, dostanú od štátu dotáciu v celkovej výške 32.550 eur. Kabinet o tom rozhodol na svojom dnešnom rokovaní.

Do projektu organizovaného OECD sa spomedzi súkromných vysokých škôl zapojila Bratislavská liberálna škola medzinárodných štúdií, bratislavská Paneurópska vysoká škola a Vysoká škola bezpečnostného manažérstva v Košiciach. Pôvodne záujem o pilotný projekt prejavila aj Vysoká škola v Sládkovičove, neskôr sa však rozhodla odstúpiť.

Napokon sa na testovaní zúčastnilo vyše 200 študentov a takmer 50 pedagógov zo súkromných škôl. Testovanie AHELO prebiehalo v troch oblastiach – všeobecné schopnosti, ekonómia a stavebníctvo. Školy si mohli vybrať, v ktorej oblasti sa otestujú. Všetky tri súkromné školy sa prihlásili do projektu v oblasti všeobecné schopnosti, pričom Paneurópska vysoká škola aj v oblasti ekonómia.

Meranie kvality prebehlo okrem súkromných aj na 13 verejných vysokých školách a dvoch štátnych. Tie majú v súčasnosti tiež dostať dotáciu zo štátneho rozpočtu. Na rozdiel od súkromných ju však nemusela odobriť vláda. O schválenie prostriedkov pre prihlásené súkromné školy sa snažil už bývalý minister Eugen Jurzyca (SDKÚ-DS), pre pád vlády sa to už nestihlo.

Koľko stál projekt na verejných univerzitách, rezort ešte presne nevyčíslil. Jednotliví študenti boli náhodne vybraní, za každého z nich, ktorý bol reálne otestovaný, škola dostane, podľa podmienok vo výzve na zapojenie, 50 eur. Za každú testovanú oblasť, do ktorej sa daná škola zapojila, dostala 5000 eur. Ministerstvo predbežne rátalo s nákladmi na úrovni asi 230.000 až 300.000 eur.

AHELO je prvým priamym hodnotením kvality vzdelávacieho procesu a v mesiacoch marec až jún 2012 prebiehal na piatich kontinentoch. Okrem Slovenska sa doň zapojilo 15 krajín. Testy v projekte sú určené pre študentov v poslednom ročníku bakalárskeho štúdia. Keďže ide o pilotný projekt, výsledky nebudú verejné, k dispozícii ich budú mať len zapojené vysoké školy a ministerstvo školstva. Cieľom projektu je tiež zistiť, či je možné hodnotiť a porovnávať výsledky vysokoškolského vzdelávania medzi jednotlivými krajinami s rôznou kultúrou a jazykmi.

Jurzyca vyzdvihoval projekt AHELO, keďže podľa neho doteraz neexistoval systém priameho hodnotenia kvality vzdelávania na vysokých školách, ktorý by bol medzinárodne aplikovaný. Súčasný šéf rezortu Dušan Čaplovič (Smer-SD) plánuje diferencovať vysoké školy podľa kvality, a tak avizoval, že na meranie kvality by mali poslúžiť práve aj zistenia projektu AHELO.