Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Slovensko

SÚHRN: Mimoriadna udalosť v Bani Nováky si vyžiadala deväť zranených

Na snímke ľudia sledujú záchranárov pred baňou v Novákoch v stredu 26. apríla 2023. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

TASR prináša súhrn doterajších udalostí.

Nováky/Bratislava 26. apríla (TASR) - Deväť zranených, z toho štyroch ťažko, si vyžiadala stredajšia mimoriadna udalosť v Bani Nováky. TASR prináša súhrn doterajších udalostí.

- Hlásenie o pravdepodobnom vyhorení metánu dostali banskí záchranári o 16.30 h, na miesto išli ich čaty vrátane lekára - banského záchranára. Postihnutých evakuovali i ostatní baníci.

- Deväť ľudí utrpelo popáleniny alebo sa nadýchali splodín horenia. Dvaja sú poľskej a jeden ukrajinskej národnosti.

- Zranených prijali nemocnice v Bratislave, Košiciach a Bojniciach. Štyroch ťažko zranených previezli záchranárske vrtuľníky v kritickom stave a umelom spánku.

- Situáciu v podzemí monitorujú záchranári z Hlavnej banskej záchrannej stanice. Na mieste nešťastia robia potrebné úkony aj vyšetrovatelia polície.

- Vyšetrovateľka začne trestné stíhanie vo veci prečinu všeobecného ohrozenia. Prípadom sa má zaoberať aj krajská prokuratúra.

- Zriadi sa aj vyšetrovacia komisia pod vedením Obvodného banského úradu Banská Bystrica. Vyšetrovanie priamo v bani začne hneď, ako to umožní situácia.

- K mimoriadnej udalosti došlo na produktívnom pracovisku, na komplexne mechanizovanom stenovom porube v hĺbke 200 metrov pod povrchom.

- Podľa rezortu hospodárstva nedošlo k výrazným poškodeniam bane.

- Na mimoriadnu udalosť v nováckej bani reagovali viacerí politici, vrátane prezidentky Zuzany Čaputovej. Verí, že všetci pracovníci, ktorí utrpeli zranenia, budú v poriadku. Aj predseda parlamentu Boris Kollár verí, že si udalosť nevyžiada žiadne obete. Dočasne poverený premiér Eduard Heger navštívil miesto nešťastia spolu s dočasne povereným ministrom hospodárstva Karlom Hirmanom.