Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Exposlanec Daniel L. dostal za nehodu podmienku

Daniel L. Foto: TASR/Teraz.sk
Daniel L. zrazil vo večerných hodinách na križovatke Kutuzovovej a Vajnorskej staršieho chodca, ktorý zraneniam podľahol. V Bratislave, 19. septembra 2016. Foto: Teraz.sk - Kristína Jurzová

Daniel L. zrazil 72-ročného muža 19. septembra 2016 vo večerných hodinách na križovatke bratislavských ulíc Kutuzovova a Vajnorská. Po nehode sa vzdal poslaneckého mandátu.

Bratislava 22. septembra (TASR) – Okresný súd (OS) Bratislava III odsúdil bývalého poslanca a ministra Daniela L. na podmienečný trest tri roky v prípade dopravnej nehody na Vajnorskej ulici v Bratislave v septembri minulého roka. Zároveň mu určil skúšobnú dobu v trvaní päť rokov. Pre TASR to povedal dnes hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak.

„Okresný súd Bratislava III trestným rozkazom zo dňa 19. 9. 2017 uznal obvineného JUDr. D. L. vinným z prečinu usmrtenia a odsúdil ho na trest odňatia slobody v trvaní tri roky s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu päť rokov a uložil mu probačný dohľad nad jeho správaním v skúšobnej dobe,“ povedal Adamčiak pre TASR.

"Keďže ja ako právna zástupkyňa Daniela L. a ani Daniel L. nevieme o rozhodnutí Okresného súdu Bratislava III a ani nemáme písomné rozhodnutie, tak sa zatiaľ k tomu vyjadrovať nebudeme," povedala pre TASR právna zástupkyňa Daniela L. Eva Mišíková.

Podobne reagoval aj Daniel L. "Zatiaľ nám nebolo nič doručené," uviedol pre TASR.

Obvinenému taktiež uložil trest zákazu činnosti viesť motorové vozidlá všetkého druhu na dobu šesť rokov. Danielovi L. súd uložil ako súčasť probačného a mediačného dohľadu povinnosť podrobiť sa v súčinnosti s probačným a mediačným úradníkom výchovnému programu zameranému na bezpečnosť v cestnej doprave a predchádzanie dopravným nehodám.
Daniel L. zrazil vo večerných hodinách na križovatke Kutuzovovej a Vajnorskej staršieho chodca, ktorý zraneniam podľahol. V Bratislave, 19. septembra 2016.
Foto: Teraz.sk - Kristína Jurzová

Súd obvineného zaviazal k náhrade škody voči poškodeným, pričom mu prikázal nahradiť počas skúšobnej doby poškodeným priznanú škodu.

Rozhodnutie súdu ešte nie je právoplatné.

Daniel L. teraz môže voči trestnému rozkazu do ôsmich dní od jeho doručenia podať odpor. Rovnako tak môže spraviť aj prokurátor.

V takomto prípade by samosudca nariadil vo veci hlavné pojednávanie, pričom by nebol viazaný právnou kvalifikáciou ani druhom a výmerou trestu, ani výrokom o ochrannom opatrení obsiahnutými v trestnom rozkaze.

Prokurátor v júli tohto roka podal v tejto veci obžalobu pre trestný čin usmrtenia. Trestná sadzba pri tomto prečine je dva až päť rokov.

Daniel L. zrazil 72-ročného muža 19. septembra 2016 vo večerných hodinách na križovatke bratislavských ulíc Kutuzovova a Vajnorská. Po nehode sa vzdal poslaneckého mandátu.

Chronológia súdnej kauzy autonehody Daniela L.


19. septembra 2016 - Tragicky sa skončila dopravná nehoda, ktorej účastníkom bol poslanec Národnej rady SR Daniel L. (OĽaNO-NOVA) na aute značky Škoda Superb. Ten vo večerných hodinách zrazil na Vajnorskej ulici v Bratislave 72-ročného chodca. Seniora previezla rýchla zdravotná pomoc do nemocnice v bratislavskom Ružinove, kde v nočných hodinách zraneniam podľahol.

30. septembra 2016 - Opozičný politik Daniel L. (OĽaNO-NOVA) sa vzdal poslaneckého mandátu v Národnej rade SR.



10. októbra 2016 – Policajný vyšetrovateľ mal k dispozícii videozáznamy z dopravnej nehody Daniela L., ktoré skúmal znalec. Na zverejnenom videu je vidieť vozidlo, ako zrazilo chodca, ktorý prechádzal po priechode alebo v jeho tesnej blízkosti. K nárazu došlo z pohľadu chodca vo vzdialenejšom pruhu dvojprúdovej vozovky. V dôsledku nárazu bol odhodený niekoľko metrov.

23. januára 2017 - Vyšetrovateľ Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave III vzniesol na základe zabezpečenej dôkaznej situácie, po vykonaní potrebných procesných úkonov, ako aj po dôslednom preštudovaní doručených výsledkov znaleckého posudku z odboru cestnej dopravy, obvinenie z prečinu usmrtenia Danielovi L. z Bratislavy. Uznesenie o vznesení obvinenia Danielovi L. doručili na Krajskú prokuratúru Bratislava spolu so spisovým materiálom.

30. januára 2017 – Exposlanec Daniel L. v prípade tragickej nehody, kde bol obvinený, nepodal sťažnosť proti uzneseniu o vznesení obvinenia.

30. januára 2017 - Daniel L. odstúpil z funkcie predsedu hnutia NOVA. Dôvodom bolo vyšetrovanie dopravnej nehody. Zostal v hnutí ako radový člen.

24. apríla 2017 - Polícia ukončila vyšetrovanie dopravnej nehody Daniela L., pričom vyšetrovateľ podal návrh na obžalobu.
Daniel L. zrazil vo večerných hodinách na križovatke Kutuzovovej a Vajnorskej staršieho chodca, ktorý zraneniam podľahol. V Bratislave, 19. septembra 2016.
Foto: Teraz.sk - Kristína Jurzová

25. apríla 2017 - Na Krajskú prokuratúru v Bratislave bol doručený návrh na podanie obžaloby v kauze.

28. apríla 2017 - Na Krajskú prokuratúru Bratislava bol doručený podnet obhajkyne obvineného JUDr. Daniela L. na začatie konania o dohode o vine a treste.

19. mája 2017 – Generálna prokuratúra zamietla obvinenému Danielovi L. dohodu o vine a treste. Dôvodom bolo, že sa nepriznal k spáchaniu skutku a neuznal si vinu, čím nesplnil zákonné podmienky na konanie o dohode o vine a treste. Generálna prokuratúra vrátila spis Krajskej prokuratúre v Bratislave.

18. júla 2017 – Prokurátor podal obžalobu na bývalého poslanca Národnej rady SR Daniela L. v prípade dopravnej nehody.