Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Slovensko

Súdna rada vníma účelové výzvy na stíhanie sudcov ako neakceptovateľné

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Súdna rada uznesením reagovala na tlačovú konferenciu premiéra SR Roberta Fica (Smer-SD) a ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer-SD) zo 4. apríla.

Bratislava 18. apríla (TASR) - Súdna rada SR považuje politicky účelové verejné výzvy predstaviteľov výkonnej a zákonodarnej moci na disciplinárne alebo trestné stíhanie sudcov za neakceptovateľné. Uzniesla sa na tom na svojom stredajšom (17. 4.) zasadnutí.

Súdna rada SR dôrazne apeluje na predstaviteľov výkonnej a zákonodarnej moci a iných verejných činiteľov, aby vo svojich vyjadreniach k súdnym rozhodnutiam a sudcom rešpektovali nezávislosť súdnictva ako jedného z pilierov právneho štátu, nevťahovali súdnictvo do politického boja, a tým neznižovali dôveru verejnosti v súdnictvo.

"Považuje za neakceptovateľné politicky účelové verejné výzvy predstaviteľov výkonnej a zákonodarnej moci na disciplinárne alebo trestné stíhanie sudcov, respektíve súvisiace vyjadrenia porušujúce princíp prezumpcie neviny vo vzťahu k disciplinárnemu alebo trestnoprávnemu konaniu, respektíve postihu sudcov," uvádza sa v uznesení Súdnej rady SR.

Deklarovala, že plne rešpektuje právo na kritiku súdnych rozhodnutí i sudcov. "Táto kritika však musí byť odborná, vecná, v medziach elementárnej slušnosti a nesmie mať podobu zastrašovania, nátlaku alebo inej formy ovplyvňovania rozhodovacej činnosti sudcov," dodala.

Odsúdila však osobné útoky na sudcov pre ich rozhodovaciu činnosť, ako aj pre realizáciu ich slobody prejavu vo verejnom priestore a aktivity súvisiace s členstvom vo vnútroštátnych, ako aj v medzinárodných sudcovských organizáciách. Analogicky aj obdobné útoky na Ústavný súd SR a jeho sudcov, ako i generálneho prokurátora SR.

Súdna rada uznesením reagovala na tlačovú konferenciu premiéra SR Roberta Fica (Smer-SD) a ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer-SD) zo 4. apríla. Súčasne aj na iné verejné vyjadrenia predstaviteľov výkonnej a zákonodarnej moci v tomto, ako i predchádzajúcich volebných obdobiach, alebo iných verejných činiteľov.