Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Členom Súdnej rady bude aj naďalej predseda súdu

Dušan Čimo Foto: TASR

Aj v štvrtom volebnom období bude v Súdnej rade sedieť predseda súdu. Jedným z jej 18 členov bude Ján Slovinský, ktorý vedie Okresný súd (OS) v Spišskej Novej Vsi.

Bratislava 29. júna (TASR) – Aj v štvrtom volebnom období bude v Súdnej rade sedieť predseda súdu. Jedným z jej 18 členov bude Ján Slovinský, ktorý vedie Okresný súd (OS) v Spišskej Novej Vsi. O pokračovaní zdvojenia funkcií, ktoré zákon neumožňuje, rozhodli členovia rady na pondelkovom (26.6.) zasadnutí.

Súdna rada preložila Slovinského na Krajský súd do Košíc. Zároveň ho však dočasne pridelila na výkon funkcie predsedu OS Spišská Nová Ves. Sudca teda zostane šéfovať okresnému súdu a na kraji budú na neho čakať. Jeho funkčné obdobie je pritom do roku 2020.

Slovinský je jedným zo siedmich členov rady, ktorí boli ako predsedovia súdov v konflikte so zákonom. Do komplikovanej situácie ich dostal Ústavný súd, ktorý na konci roka 2015 potvrdil s odstupom času platnosť ustanovenia o nezlučiteľnosti členstva v Súdnej rade s vedením súdu. Presadila ho ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská v rámci vlády Ivety Radičovej.

K zdvojeniu funkcií členov došlo v čase, keď bola účinnosť paragrafu zákona o Súdnej rade pozastavená. Tento týždeň uplynulo funkčné obdobie v Súdnej rade všetkým predsedom súdov s výnimkou Slovinského. Podľa viacerých členov rady si mal po preradení na kraj vybrať už len jednu funkciu, buď členstvo v rade alebo šéfovanie súdu.

Dušan Čimo upozornil, že rada legitimizuje pôsobenie Slovinského ako predsedu súdu a člena rady do budúcna, kedy už mala rešpektovať platný zákaz zdvojenia funkcií. Podľa Rudolfa Čirča môže byť pretrvávaním zdvojenia funkcií spochybnené pôsobenie Slovinského ako predsedu súdu. „Začíname miešať jablká z hruškami,“ oponoval kolegom v rade predseda Krajského súdu v Košiciach Imrich Volkai, ktorý k sebe Slovinského povolal.

Súdna rada už podľa Volkaia problém v minulosti vyriešila, keď povedala, že jej členovia so zdvojenými funkciami môžu dokončiť svoje funkčné obdobie. Slovinskému, ktorý je nominantom Národnej rady SR, uplynie v septembri 2019. Tento názor napokon prevážil a za dočasné preloženie Slovinského hlasovalo 12 prítomných členov rady vrátane samotného Slovinského. Proti boli traja.

„Beriem to ako rezíduum z minulosti, s ktorým sa samotní členovia Súdnej rady, ktorí boli v tejto pozícii, nedokázali vysporiadať, ale ja som to v tých ostatných prípadoch nemienila aktívne riešiť odvolávaním z pozície predsedu súdu, tak na tomto zotrvávam,“ reagovala na situáciu ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd).

Tá podľa jej slov rozhodnutie Súdnej rady rešpektuje. „Situácia na tomto súde je momentálne pomerne komplikovaná, pretože tam chýbajú sudcovia, čiže ja mám za to, že sa musí doriešiť táto otázka. Naozaj ja do toho nechcem teraz vstupovať ešte aj personálne a destabilizovať ten súd ešte ďalej tým, že začneme hľadať predsedu na nedostatočne obsadenom súde. Nepovažujem to v tejto chvíli za šťastné,“ vysvetlila, prečo neuvažuje o odvolaní Slovinského z postu predsedu súdu.

Do komplikovanej situácie sa OS Spišská Nová Ves dostal po chybe vo výberovom konaní na pozíciu dvoch sudcov. Slovinský vymenoval do päťčlennej výberovej komisie o jedného zástupcu ministerstva spravodlivosti viac, a to na úkor zástupcu Súdnej rady. Prezident SR Andrej Kiska preto vrátil Súdnej rade návrh na vymenovanie týchto sudcov. Rade v doterajšom zložení sa už nepodarilo prijať ďalšie uznesenie v tejto veci. Problém bude riešiť až rada v novom zložení. Sudcovské miesta na okresnom súde ostali neobsadené.