Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

Šucha: Členstvo v EÚ nám prinieslo ekonomický rast v zahraničí

Na archívnej snímke Vladimír Šucha. Foto: Archív

Podotkol, že napriek úspechom sa objavili aj výzvy spojené s harmonizáciou slovenskej legislatívy s požiadavkami EÚ.

Bratislava 22. apríla (TASR) - Obdobie vstupu Slovenska do Európskej únie (EÚ) bolo charakterizované ekonomickým rastom, modernizáciou ciest a budov, revitalizáciou verejného priestranstva a posilnením postavenia Slovenska vo svete aj v EÚ. Prinieslo aj viaceré možnosti pre Slovákov v zahraničí. Vedúci zastúpenia Európskej komisie v SR Vladimír Šucha to uviedol pre TASR pri príležitosti 20. výročia vstupu Slovenska do Európskej únie. SR sa stala členom EÚ 1. mája 2004.

"Vďaka tomu, že sme v Únii, môžu Slováci jednoducho cestovať, pracovať a študovať v iných členských krajinách, keďže Slovensko sa podieľa na formovaní týchto politík a stratégií spolu s európskymi partnermi. Zároveň už 15 rokov používame spoločnú menu euro," priblížil.

Členstvo v Únii takisto podľa neho pre Slovensko prinieslo ekonomickú stabilitu, vďaka ktorej do krajiny prúdia významné zahraničné investície. "Peniaze, ktoré sme získali z eurofondov, hradia v priemere až 80 percent našich verejných investícií, pričom sme čistými prijímateľmi európskych finančných prostriedkov. To znamená, že z európskeho rozpočtu dostávame viac, ako do neho prispievame," ozrejmil Šucha. Dodal, že podľa nedávnej štúdie Národnej banky Slovenska sa na jedného obyvateľa dostane do slovenského rozpočtu o 4000 eur viac vďaka členstvu SR v EÚ.

Podotkol, že napriek úspechom sa objavili aj výzvy spojené s harmonizáciou slovenskej legislatívy s požiadavkami EÚ. "V rámci spoločného trhu sa od členských štátov očakáva, že sa budú riadiť jednotnými alebo aspoň podobnými pravidlami ako ich susedia. S týmto sme pri vstupe do európskych štruktúr súhlasili výmenou za prístup k rozsiahlemu trhu, kde sa pohybuje 450 miliónov obyvateľov," doplnil.