Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Slovensko

Štyri slovenské projekty sú nominované na Cenu za inovácie v politike

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Štyri slovenské projekty sú nominované na Cenu za inovácie v politike

Bratislava 31. januára (TASR) – Štyri slovenské projekty získali nominácie na európsku Cenu za inovácie v politike (Innovation in Politics Awards). Sú nimi bratislavské centrum opätovného použitia KOLO, inkluzívne bývanie pre rómsku komunitu v Lenártove, digitálny rozvoj mesta Košice a hackathony Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR. TASR o tom v stredu informovala komunikačná agentúra Seesame.

V kategórii ochrana klímy získal nomináciu spoločný projekt mestského podniku OLO a mesta Bratislava KOLO. Jeho cieľom je predchádzať vzniku zbytočného odpadu, zvyšovať angažovanosť verejnosti a vzdelávať ľudí v oblasti ochrany životného prostredia. V rámci tohto projektu vzniklo jedno z prvých stálych centier opätovného použitia na Slovensku, ktoré slúži ako zberné miesto pre nepotrebné, ale plne funkčné veci.

Nomináciu v kategórii sociálna súdržnosť získal projekt inkluzívne bývanie pre rómsku komunitu v slovenskej obci Lenártov. Tento projekt ponúka rómskym občanom možnosť presunúť sa z chatrčí do modulárnych jednotiek a následne do tréningových bytov. Úspešné rodiny sa nakoniec presťahujú do nízkonákladových domov. V rámci projektu zároveň Rómov vzdelávajú v oblasti finančnej gramotnosti a poskytujú im podporu zamestnanosti.

Ďalšie dva projekty získali nominácie v kategórii technológie pre demokraciu. Prvým z nich je projekt Košice 2.0, ktorého cieľom je najmä zvyšovanie kvality života v meste a zvyšovanie občianskej angažovanosti. Súčasťou projektu sú umelecké inštalácie po celom meste, ktoré slúžia ako zberače údajov monitorujúce rôzne premenné, medzi ktoré patrí napríklad kvalita ovzdušia. Vďaka projektu tiež vznikol centrálny portál pre otvorené dáta.

Posledným nominovaným projektom zo Slovenka sú hackatony slovenského ministerstva investícií. Tento projekt sa snaží riešiť problémy verejnej správy. V rámci neho bola napríklad zavedená automatizácia vjazdu automobilov do historického centra mesta prostredníctvom nového digitálneho formulára, ktorý rozpoznáva evidenčné čísla vozidiel. Doteraz sa zorganizovalo šesť z plánovaných 17 hackathonov, do ktorých sa mohli zapojiť ministerstvá, ústredné orgány verejnej správy, obce a vyššie územné celky.

Inštitút pre inovácie v politike každoročne udeľuje túto cenu unikátnym projektom a politikom z celej Európy, ktorí sa aktívne podieľajú na tvorbe demokratickejšej, inkluzívnejšej a udržateľnejšej budúcnosti pre svoju komunitu, región či celú krajinu. Projekty môžu byť nominované v siedmich kategóriách: demokracia, technológie pre demokraciu, ochrana klímy, vzdelávanie, zlepšenie verejnej správy, sociálna súdržnosť a miestny rozvoj.

Tisícčlenná občianska porota tento rok hodnotila vyše 300 prihlásených projektov z 26 krajín Európy. Víťazi budú vyhlásení v máji na ceremónii v Barcelone.