Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Stredoškoláci si vyskúšali, ako funguje Európsky parlament

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Na pôde Fakulty medzinárodných vzťahov Ekonomickej univerzity v Bratislave si napríklad zvolili predsedu alebo pracovali na uzneseniach. Na záver podujatia modelový parlament prijal uznesenie.

Bratislava 12. októbra (TASR) - Vyše 100 stredoškolákov si v piatok vyskúšalo, ako funguje Európsky parlament (EP). Na pôde Fakulty medzinárodných vzťahov Ekonomickej univerzity v Bratislave (EUBA) si napríklad zvolili svojho predsedu alebo pracovali na uzneseniach. Na záver piateho ročníka podujatia modelový parlament prijal uznesenie.

"Modelová simulácia zasadnutia EP umožňuje každoročne približne 100 študentom na jeden deň zažiť prácu poslanca EP a pochopiť mechanizmus prijímania rozhodnutí a fungovania inštitúcií EÚ," približuje na svojich stránkach Informačná kancelária Európskeho parlamentu na Slovensku.

"Počas jednotlivých rozpráv mohli študenti vystúpiť s príspevkom vo francúzštine alebo v slovenčine, pričom každý z účastníkov dostal tesne pred podujatím presne stanovenú úlohu," doplnil ďalší z podporovateľov podujatia, Francúzsky inštitút na Slovensku. Podmienkou účasti na podujatí bolo ovládanie francúzštiny aspoň na úrovni B1.

Na podujatí vystúpili francúzsky veľvyslanec na Slovensku J. E. Christophe Léonzi, poslanec EP Miroslav Mikolášik, riaditeľ Informačnej kancelárie EP na Slovensku Robert Hajšel, dekan Fakulty medzinárodných vzťahov EUBA Rudolf Kucharčík, riaditeľ Slovensko-francúzskeho univerzitného inštitútu Radovan Gura a riaditeľ európskej pobočky Parížskeho inštitútu politických vied (Sciences Po) v Dijone Lukáš Macek.