Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Slovensko

Štrajk neskončil, niektoré školy neučia ani dnes

Snímka zo Základnej školy na Karloveskej ulici č.61 v bratislavskej Karlovej Vsi 3. decembra 2012, ktorá sa opäť zapojila do časovo neobmedzeného štrajku zamestnancov školstva. Foto: TASR/Pavel Neubauer

V stredu mimoriadna rada školského odborového zväzu rozhodla, že ponuku vlády neprijíma.

Bratislava 6. decembra (TASR) - Školskí odborári v stredu (5.12.) rozhodli, že nebudú ľudí pred Vianocami stresovať a napriek tomu, že neprijali vládnu ponuku, štrajk neobnovili. Namiesto toho chystajú na budúci týždeň protesty v jednotlivých mestách. Niektoré bratislavské školy však aj dnes prebrali štrajkovú štafetu.

Žiakov Gymnázia Grösslingova v Bratislave dnes namiesto vyučovania čaká náhradný program. Tešiť sa môžu napríklad na cestovateľský a filmový klub, besedy s absolventmi školy, žonglérsky workshop či ďalšie aktivity. Na popoludnie je naplánovaný koncert.

Učiť sa nebude ani na bratislavskom Gymnáziu Bilíkova. Škola zabezpečí náhradnú činnosť pre mladších žiakov, ktorým nedokážu program zabezpečiť rodičia. "Pre žiakov ostatných ročníkov je vyučovanie zrušené," informuje škola na svojom webe. Zavretá dnes zostáva aj Obchodná akadémia na Račianskej v Bratislave.

V stredu mimoriadna rada školského odborového zväzu rozhodla, že ponuku vlády neprijíma. Naďalej chce bojovať za zvýšenie platov v intervale päť až desať percent. Vláda učiteľom ponúka päťpercentné zvýšenie tarifných platov v budúcom roku, nepedagogickí zamestnanci by si tiež mali prilepšiť o päť percent, prostriedky na ich platy by však išli do normatívov.

Ďalšie navýšenie platov by mala priniesť zmena nariadenia vlády, ktoré by samosprávam prikázalo dať celú časť mzdového normatívu na platy. V súčasnosti musia dať na mzdy 90 percent. Podľa prepočtov ministerstva financií by toto opatrenie prinieslo nárast hrubých platov asi o 2,2 percenta. Odborári však žiadajú aj nárast investícii do školstva. Od roku 2014 by podľa nich vláda mala každoročne pridať na túto oblasť 0,3 percenta HDP. Ich požiadavky sa týkajú aj postupného zvyšovania platov v ďalších rokoch.

Vláda v stredu vzala rozhodnutie odborov na vedomie, vyjadriť sa však plánuje až dnes. Premiér kvôli rokovaniu školských odborov skrátil stredajšie výjazdové zasadnutie vlády na Kysuciach. Úrad vlády však oficiálne žiadne rokovanie nepotvrdil.

Na bratislavské Námestie slobody pred Úrad vlády prišli v stredu popoludní už po druhýkrát svojich učiteľov podporiť stovky študentov. Dav sa, podobne ako naposledy, presunul pred budovu parlamentu. V Leviciach zas asi 500 ľudí na námestí pálilo sviečky za umierajúce školstvo.

KOZ odporúča školským odborárom, aby prijali ponuku vlády

Predstavenstvo Konfederácie odborových zväzov (KOZ) odporučilo školským odborárom, aby akceptovali vládny návrh na zvýšenie platov. TASR o tom informoval hovorca KOZ Otto Ewiak. Vyhlásenie KOZ vzišlo zo stredajšieho (5.12.) zasadnutia predstavenstva odborov.

Odborársky predák Jozef Kollár pár dní po spustení ostrého štrajku školských zamestnancov vyhlásil, že niektoré politické subjekty sa s výdatnou pomocou časti médií snažia zneužiť štrajk školských odborárov na cielenú politizáciu akcie, na manipuláciu verejnosti a vytĺkanie politického kapitálu. "Pravica však za nahromadené problémy v školstve, ku ktorým prispela ich neriešením aj ona, robí zodpovednou vládu Roberta Fica. Zneužíva legitímne vystúpenie školských odborov za zlepšenie kritickej situácie v školstve na svoje ciele, nie v prospech zamestnancov školstva," vyhlásil koncom novembra Kollár. KOZ dávnejšie uzavrela zmluvu o spolupráci so Smerom-SD.