Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Storočnicu Jozefa Kronera si pripomína aj streamovací portál

Na archívnej snímke Jozef Kroner. Foto: TASR/J. Teslík

Streamovacia platforma ponúka šesť filmov z hercovej rozsiahlej filmovej tvorby, ktoré dokumentujú Kronerovu schopnosť zahrať komické i tragické postavy.

Bratislava 20. marca (TASR) - Kolekciu filmov pri príležitosti storočnice Jozefa Kronera prináša svojim divákom portál DAFilms.sk. V spolupráci so Slovenským filmovým ústavom (SFÚ) uvádza sedem snímok, vrátane oscarového titulu Obchod na korze (1965) režisérov Jána Kadára a Elmara Klosa. Legendárny slovenský herec v nich stvárnil rôznorodé charaktery a postavy. O programovom špeciále s názvom Storočnica Jozefa Kronera informuje SFÚ.



Podčiarkuje, že medzinárodné uznanie Kronerovi priniesla postava Tóna Brtka v oscarovom filme Obchod na korze (1965). Pre Kronera bola táto úloha jednou z najzásadnejších. "Otec rád zabával svojich divákov v ľudových komédiách a, samozrejme, neprijal by scenár, ktorý by nebol kvalitný," povedala herečka Zuzana Kronerová pri spomienke na svojho otca v súvislosti s vydaním DVD a blu-ray nosiča tohto filmu. "Ale keď dostal príležitosť hrať vo filme Obchod na korze, vedel, že práve to je rola, kde môže naplno ukázať svoje herecké majstrovstvo, a že nakrútiť tento film má veľký zmysel."

Streamovacia platforma ponúka ďalších šesť filmov z hercovej rozsiahlej filmovej tvorby, ktoré dokumentujú Kronerovu schopnosť zahrať komické i tragické postavy. Satirický poviedkový film Čert nespí (1956) Petra Solana a Františka Žáčka, nakrútený podľa poviedok Petra Karvaša, si berie na paškál obhajobu práva na súkromný smútok, kritiku propagandistických lží uverejňovaných v novinách aj kritiku alkoholizmu na pracovisku. Dráma Štefana Uhra Kosenie Jastrabej lúky (1981) na pozadí návštevy troch synov a ich rodín v dedinskom rodičovskom dome počas jedného víkendu rozvíja úvahu o kvalite súdobých medziľudských vzťahov. V kolekcii sú aj dva rozprávkové tituly Soľ nad zlato (1982) Martina Hollého a Popolvár najväčší na svete (1982) Martina Ťapáka, v ktorých Kroner účinkoval. Kolekciu dopĺňa sága murárskeho rodu Pichandovcov Tisícročná včela (1983) Juraja Jakubiska a tiež divácky obľúbená komédia o ľudovom zbojníckom kapitánovi Pacho, hybský zbojník (1975) Martina Ťapáka, obe nakrútené podľa predlohy Petra Jaroša.

Jozef Kroner za svoje herecké umenie získal množstvo domácich a zahraničných ocenení. "V ankete slovenských filmových novinárov a kritikov z roku 2000 obsadil prvé miesto v kategórii Najlepší slovenský herec 20. storočia," pripomína SFÚ.