Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Štát chce zmapovať súčasný stav otvorenej vedy na Slovensku

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jakub Kotian

Zmapovanie sa uskutoční prostredníctvom celoštátneho prieskumu aktuálnej situácie rozvoja otvorenej vedy na slovenských verejných akademických a vedeckých inštitúciách.

Bratislava 21. februára (TASR) - Štát chce zmapovať súčasný stav problematiky otvorenej vedy na slovenských verejných akademických a vedeckých inštitúciách. Vyplýva to z akčného plánu z dielne Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR, ktorý v stredu schválila vláda.

Zmapovanie sa uskutoční prostredníctvom celoštátneho prieskumu aktuálnej situácie rozvoja otvorenej vedy na slovenských verejných akademických a vedeckých inštitúciách. Zahŕňal by implementácie základných prvkov, ako sú politiky, výstupy (vedecké publikácie a dáta), infraštruktúra, zručnosti, vzdelávanie a iné.

Akčný plán zahŕňa napríklad aj otvorený prístup k vedeckým dátam. Štát chce iniciovať zavedenie podmienky tvorby a implementácie plánu manažmentu vedeckých dát pre všetky vedecké projekty financované z verejných zdrojov.

Účelom Akčného plánu pre otvorenú vedu na rok 2024 je pokračovať v procese implementácie princípov otvorenej vedy do slovenského výskumno-vývojového priestoru, stavať na výsledkoch úspešne splnených úloh a dokončiť úlohy prenesené z predchádzajúceho obdobia a stanoviť v rámci realizácie Národnej stratégie pre otvorenú vedu ďalšie kroky smerujúce k naplneniu jej opatrení.