Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Vo viacerých obciach sa v sobotu volili starostovia

Foto: Ilustračné foto: TASR

Pukanec, Údol a Zemianske Kostoľany prišli o starostov preto, že boli právoplatne odsúdení za úmyselný trestný čin.

Bratislava 9. marca (TASR) - Viaceré slovenské obce si dnes volili nových starostov a miestnych poslancov. Dôvody na opakované voľby do orgánov samosprávy obcí boli rôzne.

V obciach Kozelník, Luhyňa, Podbiel a Vidiná sa hlasovanie konalo preto, že doterajší starostovia sa vzdali funkcie. V Dolnom Srní si voľby vyžiadali obyvatelia sami, keďže svojho obecného šéfa z funkcie odvolali v miestnom referende.

Pukanec, Údol a Zemianske Kostoľany prišli o starostov preto, že boli právoplatne odsúdení za úmyselný trestný čin. V obciach Hradište, Polianka, Rapovce a Stupné starostovia zomreli. Voľby sú aj v Stráňach pod Tatrami a Ondavke, pretože v uplynulom termíne sa nekonali.

Obyvatelia ďalších obcí si zase vyberali miestnych poslancov. V Kolíňanoch, Ľutine a Potôčkoch sa tí doterajší vzdali mandátu, v Mengusovciach a Soľníku volia pre úmrtie a v Suchom Brezovom sa mandát poslanca uprázdnil potom, čo poslanec zmenil trvalý pobyt.

V starostovskom kresle obce Stupné zostal doterajší zastupujúci starosta

Stupné 9. marca (TASR) – Novým starostom obce Stupné v považskobystrickom okrese sa po dnešných voľbách stal 38-ročný Peter Krajčoviech (Smer-SD, ĽS-HZDS), ktorý od augusta minulého roku pôsobil vo funkcii zastupujúceho starostu po úmrtí Petra Splavca.

Volieb sa zúčastnilo 386 spomedzi 580 oprávnených voličov. Nový starosta získal 216 platných hlasov, jeho neúspešná nezávislá protikandidátka Dana Martišíková 151. „Voľby sa uskutočnili bez akýchkoľvek rušivých vplyvov,“ informovala TASR zapisovateľka obecnej volebnej komisie Anna Plešková.

Starostov, ktorým stačil jediný hlas, prišla voliť viac ako polovica obce


V Kozelníku v okrese Banská Štiavnica 9. marca 2013 obyvatelia volia jedinú kandidátku na starostku počas doplňovacích volieb do orgánov samosprávy.
Foto: TASR/Jozef Poliak
Vidiná/Rapovce/Kozelník/Hradište 9. marca (TASR) - Aj napriek tomu, že na starostov kandidovali ako jediní a k zvoleniu im stačil jeden hlas, prišla za nich zahlasovať väčšina voličov. Tak taký bol záujem ľudí o doplňujúce voľby starostov v obciach Hradište v okrese Poltár a Kozelník v okrese Banská Štiavnica.

V Hradišti získal Pavol Lašák ako jediný záujemca o starostovskú stoličku 137 hlasov z 218 zapísaných a v Kozelníku Eva Petáková 94 hlasov zo 154 možných.


Dnes si volili starostu aj v ďalších dvoch obciach Banskobystrického kraja. Zo šiestich kandidátov, ktorí sa uchádzali o toto miesto v obci Rapovce v okrese Lučenec, získal najviac, 285 hlasov, nezávislý kandidát Ladislav Sóky. V takmer 1000-člennej obci bolo vo voličských zoznamoch zapísaných 674 ľudí. Platných hlasov bolo 459.

Vo Vidinej v okrese Lučenec sa uchádzalo o post hlavy obce sedem občanov, voliči zvolili Jozefa Kuceja, ktorý kandidoval za SMER-SD. Nový starosta získal celkom 238 hlasov. V obci, ktorá má asi 1818 obyvateľov, bolo na zozname voličov zapísaných 1557 ľudí. Odovzdaných platných hlasov bolo 794.

V obciach Kozelník a Vidiná sa doplňujúce voľby uskutočnia preto, že doterajší starostovia sa vzdali funkcie. V obciach Hradište a Rapovce starostovia zomreli.

Voľby sa dnes mali konať aj v Lackove v okrese Krupina a v Dubne v okrese Rimavská Sobota. Neprihlásil sa však ani jeden kandidát.

V štyroch obciach na východe Slovenska si zvolili nových starostov

Prešov 9. marca (TASR) – V štyroch obciach na východnom Slovensku dnes prebiehali voľby, v ktorých občania rozhodovali, kto bude zastávať pozíciu starostu v ich obci. Členovia a zapisovatelia miestnych volebných komisií (MVK) vo všetkých obciach TASR potvrdili, že voľby prebiehali pokojne a nezaznamenali žiadne rušivé momenty.

Najjednoduchšie sčítavanie hlasov bolo v obci Ondavka, okres Bardejov, kde mali na pozíciu starostu len jedného kandidáta 75-ročného Andreja Marčišina. Zapisovateľ MVK Michal Vasilega uviedol, že v zozname bolo evidovaných 22 oprávnených voličov a k urne prišlo 10 z nich, ktorí kandidátovi dali svoj hlas.

Na snímke dôchodkyňa Mária Kubíková z obce Stráne pod Tatrami krúžkuje za plentou meno kandidáta na starostu počas doplňovacích volieb do orgánov samosprávy v Stráňach pod Tatrami 9. marca 2013.
Foto: TASR/Oliver Ondráš
O post starostu obce Stráne pod Tatrami, okres Kežmarok, sa uchádzalo dovedna päť kandidátov. Najviac hlasov - 329 - získal 44-ročný Ján Badžo (nezávislý). Zapisovateľka miestnej volebnej komisie Ružena Wildnerová uviedla, že na hlasovaní sa zúčastnilo 751 občanov z celkového počtu 930 oprávnených voličov.

Voľby úspešne prebehli aj v obci Údol, okres Stará Ľubovňa, kde získal 150 hlasov 57-ročný Štefan Arendáč (nezávislý) a svojho súpera porazil o 22 hlasov. Predseda tamojšej volebnej komisie Ján Pružinský doplnil, že na voľbách sa zúčastnilo 282 z celkového počtu 342 oprávnených voličov.

Z dvoch kandidátov na starostu si vyberali aj obyvatelia obce Luhyňa, okres Trebišov. Úspešnejšia bola 55-ročná ekonómka Mária Sedláčeková (KDH), ktorá získala 99 hlasov, jej protikandidát získal 89 hlasov. Zapisovateľka MVK Martina Ujhéliová pre TASR uviedla, že hlasovať prišlo 188 ľudí z celkového počtu 272 voličov.


Novým starostom Pukanca sa stal Ján Rievaj

Pukanec 9. marca (TASR) – Novým starostom obce Pukanec v okrese Levice bude Ján Rievaj. Rozhodli o tom obyvatelia obce, ktorí mu v dnešných voľbách odovzdali 574 platných hlasov. Na voľbách starostu Pukanca sa zúčastnilo 887 oprávnených voličov z celkového počtu 1687 osôb zapísaných v zoznamoch voličov. Volebná účasť predstavovala 52,58 percenta, informoval predseda miestnej volebnej komisie Ján Chrobák.

Občania volili nového starostu spomedzi štyroch zaregistrovaných kandidátov. O priazeň voličov sa uchádzali dvaja nezávislí kandidáti Marian Pacher a Anna Trokšiarová, kandidátka Agrárnej strany vidieka Zuzana Ratulovská a kandidát strany Smer – sociálna demokracia Ján Rievaj. Druhému v poradí Marianovi Pacherovi odovzdalo svoj hlas 245 voličov, Zuzane Ratulovskej 41 voličov a 21 občanov volilo Annu Trokšiarovú.

Pukanec bol bez starostu od septembra minulého roka. Vtedajšieho starostu Jána Kováčika uznal v zrýchlenom konaní levický okresný súd vinným zo spáchania prečinu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky. Starosta riadil motorové vozidlo pod vplyvom alkoholu, policajná hliadka mu namerala 1,65 promile alkoholu v krvi. Sudca odsúdil starostu na trest odňatia slobody v trvaní troch mesiacov s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu 12 mesiacov. Zároveň mu zakázal viesť motorové vozidlá akéhokoľvek druhu na dva roky. Zo Zákona o obecnom zriadení zaniká starostovi automaticky mandát, ak bol právoplatne odsúdený. Obec odvtedy viedol zástupca starostu Marian Pacher.

Obci Podbiel bude šéfovať Slavomír Korčuška

Podbiel 9. marca (TASR) – Starostom oravskej obce Podbiel v okrese Tvrdošín sa po dnešnom volebnom súboji so štvoricou nezávislých protikandidátov stal 38-ročný Slavomír Korčuška (Smer-SD). TASR o tom informovala zapisovateľka tamojšej obecnej volebnej komisie Patrícia Korčušková.

Doterajšiemu zastupujúcemu starostovi, ktorý sa tejto funkcie ujal vlani začiatkom septembra po odstúpení Jozefa Domiňáka, odovzdalo hlas 274 voličov. Pavol Loffaj získal 184, Jozef Krupa 144, Peter Kontra 59 a František Pazúrik 54 platných hlasov. „Pokojný priebeh volieb, na ktorých sa zúčastnilo 721 spomedzi 1005 oprávnených voličov, nenarušila žiadna mimoriadna udalosť,“ dodala Korčušková.

Zemianske Kostoľany povedie matrikárka Jana Školíková

Zemianske Kostoľany 9. marca (TASR) - Doplňujúce voľby na starostu obce Zemianske Kostoľany (okres Prievidza) vyhrala matrikárka a odborný referent Jana Školíková so ziskom 347 hlasov. TASR o tom informovala zapisovateľka miestnej volebnej komisie Viera Hulínyiová.

Ako doplnila Hulínyiová, druhá skončila ekonómka Marta Šuňalová s 266 hlasmi, tretia bývalá starostka Helena Kovačová so ziskom 256 hlasov, štvrtý konateľ Milan Kováč so 42 platnými hlasmi a ako piaty skončil v doplňujúcich voľbách invalidný dôchodca Valent Oršula so ziskom 23 hlasov. "Z 1403 oprávnených voličov sa volieb zúčastnilo 940 ľudí, ktorí odovzdali spolu 934 platných volebných lístkov," uzavrela.

Doplňujúce voľby v obci sa uskutočnili z dôvodu, že bývalej starostke Helene Kovačovej zanikol mandát po tom, čo bola v júni 2012 na Krajskom súde v Trenčíne právoplatne odsúdená za trestný čin zneužitia právomoci verejného činiteľa. Obec viedol od posledných komunálnych volieb v roku 2010 syn bývalej starostky Goran Kovač.