Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

SSS: Prezident prisľúbil spisovateľom morálnu, aj materiálnu pomoc

Spisovateľ a básnik Jaroslav Rezník. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Na stretnutie s prezidentom nadväzovalo zasadnutie Predstavenstva Spolku slovenských spisovateľov.

Bratislava 18. októbra (TASR) - Prezident republiky Ivan Gašparovič prijal delegáciu Spolku slovenských spisovateľov (SSS) a prisľúbil jej morálnu, aj materiálnu pomoc pri riešení zložitej situácie v súvislosti s budovou na Laurinskej ulici v Bratislave. Pre TASR to uviedol čestný predseda SSS Jaroslav Rezník st.

Na stretnutí, ktoré sa konalo v stredu 16. októbra, reprezentoval spisovateľov predseda SSS Miroslav Bielik, Ján Tazberík, tajomník SSS, Jaroslav Rezník st., čestný predseda SSS a Boris Brendza, šéfredaktor časopisu pre mladú literatúru Dotyky a hovorca SSS.

"Hlavným bodom programu rokovania bola situácia spisovateľských organizácií v súčasnosti, ktorá je determinovaná dnes už dramatickou kauzou okolo možnej straty spisovateľskej budovy na Laurinskej ulici č. 2 v Bratislave," uvádza Jaroslav Rezník st. "Pán prezident prejavil veľké porozumenie pre ťažkosti, do ktorých sa dostali slovenskí spisovatelia v súvislosti s nekalou manipuláciou bývalého vedenia SSS a Asociácie organizácií spisovateľov Slovenska s predmetnou budovou, ktorá je evidentne za hranicou zákonnosti. Prisľúbil morálnu i materiálnu pomoc pri riešení tohto problému," dodáva.

Na stretnutie s prezidentom nadväzovalo zasadnutie Predstavenstva Spolku slovenských spisovateľov. "Prvým bodom programu rokovania bola informácia o záveroch stretnutia s pánom prezidentom," konštatuje Rezník st. "V ďalšom programe Predstavenstvo prerokovalo prijatie dvanástich spisovateľov, uchádzajúcich sa o členstvo v SSS, schválilo program konferencie o histórii Spolku slovenských spisovateľov, ktorá sa uskutoční v decembri v Budmericiach pri príležitosti 90. výročia vzniku Spolku, podporilo program literárno-kultúrnych podujatí v budúcom roku, a tiež návrh edičného plánu Vydavateľstva Spolku slovenských spisovateľov," dodáva. Predstavenstvo podporilo aj koncepciu spolupráce so zahraničnými spisovateľskými organizáciami, predovšetkým s organizáciami slovenských spisovateľov - krajanov, žijúcich a tvoriacich v materských krajinách.

"Zaoberalo sa tiež hľadaním kandidáta na definitívne a dlhodobejšie obsadenie funkcie šéfredaktora Literárneho týždenníka a možnosťami vrátiť časopis na pôvodnú týždňovú periodicitu. Uznieslo sa, že redakcia Literárneho týždenníka bude mať menovaného šéfredaktora k 1. januáru 2014," uzatvára Jaroslav Rezník st.

Predseda SSS Miroslav Bielik už 10. júla na tlačovej konferencii avizoval, že rokovania medzi Spolkom slovenských spisovateľov (SSS) a správcovskou firmou ARTHUR DS, ktorá získala za kontroverzných okolností do prenájmu sídelnú budovu SSS a Asociácie organizácií spisovateľov Slovenska (AOSS) na Laurinskej ulici 2 v Bratislave, nesmerujú k dohode a spor bude pravdepodobne musieť rozhodnúť súd.

Správcovská firma získala päťposchodovú budovu v najužšom centre Bratislavy na Laurinskej ulici formálne do prenájmu na desať rokov za nájomné, ktoré je podľa Bielika niekoľkonásobne nižšie ako trhové ceny. Reálne však môže prenájom trvať až 35 rokov, keďže obe spisovateľské organizácie sú povinné na požiadanie správcovskej firmy prenájom pravidelne predlžovať. Zároveň by na základe tejto zmluvy mali správcovskej firme ručiť svojím majetkom za úver, z ktorého chce financovať svoj podnikateľský zámer.