Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Slovensko hlasovalo za prijatie zmluvy o obchodovaní so zbraňami

Budova OSN v New Yorku Foto: TASR/AP

V 193-člennom zhromaždení hlasovalo za jej prijatie 154 krajín, tri boli proti a 23 sa zdržalo.

Bratislava 4. apríla (TASR) - Slovensko patrilo medzi 154 krajín, ktoré v utorok vo Valnom zhromaždení (VZ) OSN hlasovali za prijatie zmluvy o obchodovaní so zbraňami. Ide historicky o prvú globálnu a právne záväznú normu regulujúcu obchod so zbraňami.

Fakt, že sa podarilo vyrokovať a prijať text komplexnejšej a robustnejšej zmluvy, považuje rezort diplomacie za významný úspech medzinárodného spoločenstva, na ktorom sa veľkou mierou podieľali členské krajiny EÚ vrátane Slovenska. "SR je spokojná, že sa podarilo mnohé z jej návrhov do zmluvy presadiť," konštatoval tlačový odbor MZV.

Cieľom dohody je regulácia tohto medzinárodného obchodu v hodnote 70 miliárd dolárov. Obsahuje prísne parametre pre vyhodnocovanie obchodných aktivít, vrátane rešpektovania medzinárodného humanitárneho práva a základných ľudských práv. Zahŕňa rozsiahly zoznam vojenského materiálu vrátane munície a náhradných dielov a komponentov zbraní, aj opatrenia na zlepšenie transparentnosti.

V 193-člennom zhromaždení hlasovalo za jej prijatie 154 krajín, tri boli proti a 23 sa zdržalo. Významní výrobcovia zbraní Čína a Rusko sa pridali k Venezuele, Kube, Bolívii, Nikarague a ďalším, ktorí sa zdržali. Viacero krajín sa však sťažovalo, že dokument zvýhodňuje vývozcov pred dovážajúcimi štátmi.

V obchode s konvenčnými zbraňami s vyše 40-percentným podielom dominujú USA. Ďalšími poprednými vývozcami sú Británia, Čína, Francúzsko, Nemecko a Rusko.

Zmluva bude od 3. júna otvorená na podpis vo VZ OSN. Do platnosti vstúpi 90 dní po tom, ako ju ratifikuje 50 signatárov. EÚ vrátane Slovenska sa bude zasadzovať o jej čo najrýchlejšiu platnosť.