Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 15. mája (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 15. mája 2024 - 5.45 h.

Brusel - Ministri členských krajín Európskej únie včera v Bruseli definitívne schválili nový pakt o migrácii a azyle. Slovensko a štáty Vyšehradskej štvorky sa vyslovili proti prijatiu tohto paktu.

- Maďarsko neakceptuje nanucovanie kvót na prijímanie migrantov a spolu s ďalšími krajinami nevykoná opatrenia migračného paktu.



Bratislava - Poslanci Národnej rady neodvolali Martinu Šimkovičovú z postu ministerky kultúry. Vo funkcii ostáva aj ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková. Za opozičné návrhy na ich odvolanie hlasovalo 64 poslancov zo 142 prítomných, proti bolo 78.

Na snímke ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (nominantka SNS).
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Ordinačné hodiny ambulantných pohotovostí pre deti sa od júla skrátia z 22.00 h na 20.00 h. Vyplýva to z novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorú schválili poslanci Národnej rady.

- Ochrana zdravia zamestnancov pri práci sa zvýši. Úprava sa týka práce s karcinogénnymi faktormi, mutagénnymi faktormi a reprodukčne toxickými faktormi. Včera to schválili poslanci Národnej rady.

Bratislava - Podpredseda parlamentu poverený jeho riadením Peter Žiga zvolal na dnes mimoriadnu schôdzu, ktorá sa má venovať zmenám v RTVS.



Brusel - Komisár Rady Európy pre ľudské práva Michael O'Flaherty vyjadril znepokojenie v súvislosti s tým, či sú dva návrhy slovenských zákonov týkajúce sa občianskej spoločnosti a verejnoprávneho vysielateľa zlučiteľné s normami v oblasti ľudských práv. Uviedol to v liste adresovanom podpredsedovi Národnej rady SR a štyrom predsedom parlamentných výborov.

Bratislava - Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč podáva spolu s koaličným poslancom Rudolfom Huliakom trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre neriešenie lykožrútovej kalamity. Napadnuté sú podľa nich státisíce hektárov.

Na snímke minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Richad Takáč.
Foto: TASR - Martin Baumann


Bratislava - Poslanci Národnej rady SR prerokujú v skrátenom legislatívnom konaní novelu zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorá sa týka postupu pri výrube drevín. Rozhodli o tom včera. Novela ráta so zjednodušením výrubu drevín.



Bratislava - Slovenská národná strana požiadala o zvolanie koaličnej rady, chce hovoriť aj o ďalšom fungovaní vládnej koalície po odchode Petra Pellegriniho do Prezidentského paláca.



Bratislava - Minister obrany Robert Kaliňák by chcel uzavrieť zmluvu na systémy protivzdušnej obrany do leta. Malo by ísť o nákup minimálne šiestich batérií, ktoré by mohli účinne pokryť nielen strategické, ale aj civilné ciele.

Na snímke minister obrany SR Robert Kaliňák (Smer-SD).
Foto: TASR - Jakub Kotian


Bratislava - Sociálno-ekonomická situácia v okresoch Prievidza a Partizánske a návrhy na jej zlepšenie budú primárnou témou dnešného výjazdového rokovania vlády v Handlovej.



Bratislava - Novou predsedníčkou Súdnej rady sa stala sudkyňa a jej členka Marcela Kosová.



Bratislava - Ústavný súd odmietol sťažnosť Jána Mazáka proti jeho odvolaniu z funkcie predsedu Súdnej rady.



Brusel – Eurokomisia prijala výdavkové limity slovenského plánu obnovy, oznámil včera v Bruseli minister financií SR Ladislav Kamenický.

Na snímke minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD).
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Bratislava - Veľká časť potravín na Slovensku postupne lacnie. Do konca marca tohto roka zlacnelo oproti minulému roku 40 % kategórií potravín, čo je viac ako priemer EÚ. Zhodnotili to analytici Národnej banky Slovenska.



Bratislava - Vo veku 65 rokov včera zomrela operná speváčka Ľubica Rybárska.



Paríž - Francúzsko posiela Ukrajine novú sériu rakiet zem-vzduch Aster 30 určených pre už dodané systémy protivzdušnej obrany SAMP/T-MAMBA.



Moskva - Rusko nasadilo do prevádzky medzikontinentálne balistické strely Bulava, ktoré sú schopné niesť jadrové hlavice.



Kyjev - Rusko musí zaplatiť za obnovu toho, čo šéf Kremľa Vladimir Putin zničil na Ukrajine, vyhlásil včera americký minister zahraničných vecí Antony Blinken počas svojej návštevy Kyjeva.

Šéf americkej diplomacie Antony Blinken (vpravo) a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pózujú počas stretnutia v Kyjeve v utorok 14. mája 2024.
Foto: TASR/AP


Gaza - Takmer 450.000 ľudí odišlo za približne jeden týždeň z mesta Rafah na juhu Pásma Gazy v snahe uniknúť pred tamojšími bojmi, oznámil Úrad OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe.



Washington - Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena údajne kľúčovým zákonodarcom oznámila, že Izraelu plánuje poslať nový balík zbraní a munície v hodnote viac než miliardy dolárov. Zásielku ešte bude musieť odsúhlasiť Kongres.



Washington - Americký prezident Joe Biden obvinil včera Čínu z nekalých hospodárskych praktík, čím odôvodnil svoje rozhodnutie o zvýšení ciel na dovoz elektromobilov a ďalšieho tovaru z Číny.

Americký prezident Joe Biden.
Foto: TASR/AP


Tbilisi - Gruzínsky parlament schválil kontroverzný návrh zákona o "zahraničnom vplyve".

- Ministri z pobaltských krajín a Islandu sa dnes v Tbilisi stretnú s predstaviteľmi gruzínskej vlády a chcú vyzvať na zrušenie plánov zaviesť zákon o "zahraničnom vplyve".



Košice - Na mieste bývalého futbalového ihriska na Popradskej ulici včera slávnostne otvorili Národné tréningové centrum Košice. Slúžiť bude najmä mladým športovcom, ale aj verejnosti.