Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 23. apríla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 23. apríla 2024 - 5.45 h.





Bratislava - Prezidentka SR Zuzana Čaputová bude od dnes do piatka úradovať z Košíc. Okrem Košíc navštívi aj Prešov, Starú Ľubovňu a obec Zborov. V piatok v Košiciach prijme podpredsedníčku Európskej komisie Věru Jourovú.
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová.
Foto: TASR - Pavol Zachar


Bratislava - Návrh zákona o Slovenskej televízii a rozhlase prerokuje vláda zajtra na rokovaní v Dolnej Krupej. Po včerajšej pracovnej návšteve Ministerstva kultúry SR to uviedol predseda vlády SR Robert Fico. Premiér zdôraznil, že súčasná RTVS potrebuje zmenu vedenia a nový zákon. Argumentoval tým, že súčasný telerozhlas nedokáže zaistiť občanom právo na objektívne informácie.
Na snímke ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (nominantka SNS) a predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po kontrolnom dni na Ministerstve kultúry SR v pondelok 22. apríla 2024 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer



Bratislava - Koaličný poslanec Rudolf Huliak avizuje, že SNS navrhne za kandidáta do Súdnej rady SR exministra spravodlivosti Štefana Harabina. Opozičné KDH, Progresívne Slovensko a SaS v súvislosti s touto nomináciou poukazujú na pôsobenie Harabina v súdnictve v minulosti.
Na snímke Štefan Harabin.
Foto: TASR Pavol Zachar



Bratislava - Obce a mestá začnú vydávať hlasovacie preukazy pre voľby do Európskeho parlamentu od zajtra. Vybaviť si ho môžu voliči, ktorí majú trvalý pobyt na Slovensku a v deň volieb nebudú môcť voliť vo svojom volebnom okrsku. Voľby do EP sa uskutočnia v sobotu 8. júna.



Bratislava - Opozičné Progresívne Slovensko poukázalo na zásadné nedostatky v novelách zákonov o strategických investíciách, o posudzovaní vplyvov na životné prostredie a verejnom obstarávaní. PS chce efektívnejšie investovanie a obstarávanie, ponúka koalícii návod ako problémy opraviť.
Na snímke podpredseda Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) Michal Šimečka (Progresívne Slovensko).
Foto: TASR - Jaroslav Novák



Čierna nad Tisou - Prekladiská tovarov v Čiernej nad Tisou a Dobrej na východe Slovenska si prezreli zástupcovia Ministerstva dopravy SR a Európskej komisie. Prekladiská, napojené na širkorozchodnú železnicu z Ukrajiny, potrebujú podľa rezortu dopravy do budúcna modernizáciu i zvýšenie kapacít, čo by mohla spolufinancovať Európska únia.



Bratislava – Verejné financie skončili v roku 2023 s deficitom vo výške 4,9 % HDP, informoval v rámci tzv. jarnej notifikácie ŠÚ SR. Pôvodne schválený rozpočet pritom počítal so schodkom na úrovni 6,4 % HDP.

- Predbežné oficiálne údaje o hospodárení SR za minulý rok, ktoré včera zverejnil Štatistický úrad SR, považuje Ministerstvo financií SR za dobrú správu. Tieto výsledky však podľa rezortu zatieňuje očakávaný vývoj deficitu v roku 2024, ktorému lepší ako predpokladaný vlaňajší vývoj nepomôže.



Bratislava - Zhoršenie hospodárenia verejného sektora SR bolo minulý rok najvýraznejšie spomedzi krajín Európskej únie. Upozornili na to analytici Národnej banky Slovenska v súvislosti s údajmi, ktoré včera zverejnil Štatistický úrad SR.



Bratislava - Spoločnosť InoBat, ktorá vyvíja inovatívne batérie do elektrických vozidiel, oznámila vyrobenie prvých batérií. Slovensko sa spustením výroby vo Voderadoch stalo po Švédsku, Nórsku, Nemecku a Francúzsku piatou európskou krajinou, ktorá dokáže vyrábať certifikované batériové články s európskym know-how.



Ženeva - Európa je najrýchlejšie otepľujúcim sa kontinentom na svete. Jej teploty stúpajú zhruba dvakrát rýchlejšie než je svetový priemer, uviedla to Svetová meteorologická organizácia.
Ilustračná snímka.
Foto: Teraz.sk - Anna Staníková



Kyjev - Situácia na frontovej línii na Ukrajine sa v nasledujúcich týždňoch bude pravdepodobne neustále zhoršovať. Tvrdí to šéf ukrajinskej vojenskej rozviedky Kyrylo Budanov.
Ilustračná snímka.
Foto: Teraz.sk - Anna Staníková



Oslo - Nórsko zvažuje výrazne zvýšiť pomoc pre Ukrajinu. Dosiaľ prisľúbilo Ukrajine vojenskú a humanitárnu pomoc za 75 miliárd nórskych korún (približne 6,4 miliardy eur).



Charkov - V meste Charkov na východe Ukrajiny sa včera po ruskom útoku zrútila časť veľkej televíznej veže.



Kyjev - Kyjev a Washington začali rozhovory o bilaterálnej bezpečnostnej dohode. Obe krajiny tiež doriešili plány na zaslanie ďalších rakiet dlhého doletu ukrajinským ozbrojeným silám.



Londýn – Britský minister zahraničných vecí David Cameron upozornil, že Rusko využíva Strednú Áziu na obchádzanie sankcií. Londýn chce podľa jeho slov spolupracovať s krajinami tohto regiónu, aby s tým skoncoval.
Britský minister zahraničných vecí David Cameron hovorí počas spoločnej tlačovej konferencie s kirgizským ministrom zahraničných vecí Jeenbekom Kulubaevom v Biškeku v Kirgizsku v pondelok 22. apríla 2024.
Foto: TASR/AP



Moskva - Rusko vyhlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny zo strany USA, Británie a Francúzska posunula svet na pokraj priameho konfliktu medzi najväčšími jadrovými veľmocami sveta, ktorý by sa mohol skončiť katastrofou.



Londýn – Kontroverzné plány britskej vlády na posielanie žiadateľov o azyl do africkej Rwandy prešli parlamentom.



Seattle - Hokejový útočník Tomáš Tatar posilní Slovensko na MS v Prahe a Ostrave.
Na snímke hokejista Tomáš Tatar.
Foto: TASR Jakub Kotian