Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 22. apríla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 22. apríla 2024 - 5.45 h.

Bratislava - O tom, kto bude novým predsedom Hlasu-SD, sa rozhodne na sneme strany 1. júna v Košiciach. V televíznej diskusii TA3 to uviedol minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. Spoludiskutujúci v relácii, predseda hnutia PS Michal Šimečka, informoval, že bude 4. mája opätovne kandidovať na pozíciu predsedu strany PS.

Bratislava - V otázke nominácie na nového predsedu Národnej rady SR platí podľa šéfa rezortu školstva Tomáša Druckera koaličná zmluva. Špekulovať o prípadných konfliktoch v koalícii mu príde zbytočné. Uviedol to v diskusnej relácii RTVS.

Bratislava - Podpredseda Národnej rady SR Peter Žiga, ktorý je v súčasnosti poverený výkonom právomocí predsedu parlamentu, včera odcestoval do Španielskeho kráľovstva. Na Malorke sa zúčastní na Konferencii predsedov parlamentov krajín Európskej únie.

Bratislava - Združenie miest a obcí Slovenska spolu s Úradom komisára pre deti pripravujú spoločný projekt Akadémie prevencie proti šikane.

Bratislava - Sieť chránených území na Slovensku má viacero nedostatkov. Patrí medzi ne nízky podiel území národných parkov pod prísnou ochranou, prekrývajúce sa systémy ochrany, ktoré sú nesprávne nastavené a neprehľadné, a chýbajúce plány manažmentu. Vyplýva to z hodnotenia environmentálnej výkonnosti Slovenska, ktoré vypracovala Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj.

Povina - Zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody SR preveruje hlásenie o útoku medveďa na muža, ku ktorému došlo včera popoludní pri obci Povina v okrese Kysucké Nové Mesto. Starostka obce Povina Alena Dudeková pre TASR uviedla, že muž mal po útoku šelmy utrpieť poranenie nohy.

Bratislava - Požičovne Slovenského Červeného kríža ponúkajú ľuďom možnosť požičať si v prípade potreby zdravotnícku pomôcku. Pomôcky sú určené pre ľudí, ktorí sa potrebujú postarať o pacienta v domácom prostredí.

Bratislava - Od dnes 10.00 h bude v úseku medzi 4,9. a 6. kilometrom diaľnice D2 smerom do Bratislavy realizovaná oprava pravého jazdného pruhu. Dopravné obmedzenia potrvajú do tohto piatka 20.00 h.

Washington - Americká Snemovňa reprezentantov schválila v sobotu balík pomoci pre Ukrajinu vo výške takmer 61 miliárd dolárov (57,3 miliardy eur).

Washington - Západní vojenskí odborníci očakávajú v nasledujúcich týždňoch posilnenie ruských raketových a dronových útokov na Ukrajinu, kým dorazí nová americká vojenská pomoc schválená Snemovňou reprezentantov.

Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj cíti po schválení novej pomoci USA pre jeho krajinu "šancu na víťazstvo" proti Rusku. Uviedol to pre americkú televíziu NBC.

Istanbul - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan opäť naznačil, že by chcel byť novým sprostredkovateľom v konflikte medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas. Palestínčanov zároveň vyzval, aby sa zjednotili.

Gaza - Palestínske hnutie Hamas odsúdilo schválenie novej americkej vojenskej pomoci Izraelu vo výške miliárd dolárov, z ktorých veľká časť je určená na posilnenie izraelskej protivzdušnej obrany.

Tel Aviv - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vyhlásil, že jeho krajina zvýši v nasledujúcich dňoch vojenský tlak na palestínske hnutie Hamas. Chce tým podľa svojich slov dosiahnuť prepustenie rukojemníkov zadržiavaných v Pásme Gazy.

Praha - Stovky osôb sa včera zišli v Prahe, aby prejavili solidaritu s Palestínčanmi. Žiadali zastavenie útokov Izraela v Pásme Gazy.

Paríž - Približne 2000 ľudí v Paríži včera demonštrovalo proti rasizmu, islamofóbii a násiliu páchanému na deťoch.

Štokholm - Globálne výdavky na zbrojenie dosiahli vlani 2,44 bilióna dolárov, čo je nový rekord, uviedol vo svojej správe Štokholmský medzinárodný inštitút pre mierový výskum.

Paríž - Francúzske obchody budú musieť upozorňovať svojich zákazníkov, ak má výrobok menší objem alebo gramáž, pričom cena sa adekvátne neznížila. Oznámilo to francúzske ministerstvo financií, ktoré sa tak rozhodlo riešiť problém známy ako shrinkflácia.

Antalya - Slovenskí chodci Dominik Černý a Hana Burzalová vybojovali miestenku na olympijské hry v Paríži. Vo včerajších pretekoch miešaných štafiet na MS v tureckej Antalyi obsadili celkovo 21. miesto.

Lisabon - Slovenská reprezentantka v športovom lezení Martina Buršíková obsadila na podujatí Európskeho pohára juniorov v portugalskom Soure tretie miesto v disciplíne bouldering.